ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE MISLI DA JE BITAN: "Druga runda mirovne konferencije za Ukrajinu do kraja godine"

“Kako razumijemo, ulažu se napori da se održi sljedeća runda mirovne konferencije ove godine, što bismo svakako pozdravili i cijenili”, rekao je Szijjarto agenciji RIA Novosti.

  • Evropa

  • 17. Jul. 2024  

  • 3

Druga runda mirovne konferencije za rješavanje sukoba u Ukrajini, prema očekivanjima, mogla bi se održati ove godine i na njoj bi trebala svog predstavnika imati i Rusija, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova i ekonomskih odnosa s inozemstvom Peter Szijjarto, prenosi Tanjug.

“Kako razumijemo, ulažu se napori da se održi sljedeća runda mirovne konferencije ove godine, što bismo svakako pozdravili i cijenili”, rekao je Szijjarto agenciji RIA Novosti.

On je istovremno konstatovao veliki doprinos Švicarske organizaciji konferencije.

“Poštujemo što su Švicarci uložili velike napore da postignu mirno rješenje. Ali očigledno je da, ako samo jedna od dvije zaraćene strane sjedi za stolom, uspjeh će biti veoma ograničen”, rekao je Szijiarto.

Mađarski ministar je, također, naveo – da bi buduća mirovna konferencija bila uspješna, mora se osigurati da obje strane budu zastupljene.

Konferencija o Ukrajini u Švicarskoj održana je 15. i 16 juna, ali bez učešća Moskve.

Kremlj je naveo da je traženje rješenja u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno, navodi agencija RIA Novosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...