I TO SE JEDNOM MORALO DOGODITI: Zbog vrućina se deformisala pruga u Hrvatskoj

Zbog visokih temperatura nastaju problemi na željezničkim prugama u Hrvatskoj. Deformirao se kolosijek između Unešića i Perkovića u Dalmatinskoj zagori na pruzi Oštarije - Knin - Split.

  • Šareni svijet

  • 17. Jul. 2024  

  • 0

Dio željezničke pruge na relaciji Oštarije - Knin - Split deformirao se usred toplinskog talasa. Šteta je u međuvremenu sanirana.

 

Zbog visokih temperatura nastaju problemi na željezničkim prugama u Hrvatskoj. Deformirao se kolosijek između Unešića i Perkovića u Dalmatinskoj zagori na pruzi Oštarije - Knin - Split.

Radnici Hrvatskih željeznica odmah su izašli na teren, a za vrijeme saniranja pruge putnike su prevozili autobusi. Nakon višesatnog popravka, dionica je ponovno puštena u saobraćaj.

U Hrvatskim željeznicama ističu kako su ovakve intervencije uobičajene za ovo doba godine, a ovog ljeta bilo ih je već nekoliko.

“U ovo doba godine u tračnici temperatura može doseći 60 stepeni. Opće je poznato da se metali šire po toplini, tako da uslijed toga dolazi i do deformacije kolosijeka. Sanacija kolosijeka se vrši na način da se višak šina izreže, spoji se sa spojnicama spojnim vijcima, a nakon toga, kada se spuste temperature, vrši se zavarivanje”, rekao je za Novu TV Safet Hadžić, zamjenik direktora Sektora za održavanje HŽ-ove Infrastrukture.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...