SVE PODSJEĆA NA NEKE RANIJE SKANDALE: Kako i zašto je most kod Počitelja dobio ime "Hercegovina"?

"Nije valjda riječ o tome da ako se već most nije mogao zvati 'Herceg Bosna' (a što bi sigurno mnogi u Autocestama željeli), neka se zove 'Hercegovina'?!"

  • Mini market

  • 18. Jul. 2024  18. Jul. 2024

  • 0

Završetak izgradnje impresivnog mosta na koridoru 5c koji prolazi pored živopisnog historijskog naselja Počitelj, jedinstvenog primjera osmanske arhitekture u našoj zemlji, polako se privodi kraju. 

Iako se tokom gradnje često nazivao "Most Počitelj" ili  "Počiteljski most", službeno će nositi naziv "Hercegovina". Odluku o imenu donijela je Uprava Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH na svojoj nedavnoj sjednici, rekao je to za televiziju "HB", Denis Lasić, v. d. direktora J. P. Autoceste Federacije BiH.

Odabiru ovakvog imena prethodila je svojevrsna medijska kampanja koja je pokrenuta u posljednjih mjesec dana. Kampanju je pokrenuo glavni urednik prohadezeovog Večernjeg lista Jozo Pavković koji je još početkom jula objavio tekst pod naslovom "Most u Počitelju treba nazvati 'Hercegovina' ili 'Europa'". Na to su se nastavili tekstovi i drugih prohadezeovskih portala da bi u konačnici vijest "potvrdila" "krovna kuća" HDZ-ovog medijskog servisa - mostarska "HB" televizija. 

altRTV HB / Screenshot

O imenovanju Počiteljskog mosta i cijeloj političkoj i medijskoj agendi koja je to pratila razgovarali smo sa Sanelom Kajanom, zastupnikom u Parlamentu Federacije BiH. 

"Želim istaći da sam rođen u Mostaru, i, naravno, nemam ništa protiv Hercegovine. Kao što nemam ništa ni protiv Podrinja, Semberije, Krajine, Završja – kao neodvojivih dijelova države Bosne i Hercegovine. No, u posljednje vrijeme mediji s hrvatskim prefiksom i portali iz zapadne Hercegovine provode bjesomučnu kampanju stalnog isticanja Hercegovine, u pokušaju da ovaj dio države predstave kao neku zasebnu cjelinu, i politički i administrativno. A to, jednostavno nije istina. Niti će biti tako!", kazao je Kajan na početku našeg razgovora. 

HERCEGOVINA UMJESTO HERCEG-BOSNA?

Kajan je podsjetio na jedan raniji slučaj koji ilustruje kakav odnos ljudi u HDZ-u i oko HDZ-a imaju prema određivanju imena institucija ili objekata od opšteg značaja.

"Nije davno bilo kada je RAK zabranio javnoj televiziji u Mostaru, dakle mediju kojeg finansiraju svi poreski obveznici, da u svom imenu ističe nacionalni prefiks. Televizija se zvala Hrvatska televizija Mostar. Koristili su skraćenicu HTV Mostar. Ipak, i pored odluke RAK-a zadržali su tu skraćenicu, HTV, a RAK-u poslali 'objašnjenje' da ono H sada ne znači 'Hrvatska', nego 'Hercegovačka' televizija. Time su dakako obmanuli RAK. Ipak, na kraju su ugašeni zbog svoje izrazite neprofesionalnosti, nepodržavanja javnosti i nedostatka sredstava za rad. E, čini mi se da je upravo na djelu jedan takav scenario. Nije valjda riječ o tome da ako se već most nije mogao zvati 'Herceg Bosna' (a što bi sigurno mnogi u Autocestama željeli), neka se zove 'Hercegovina'?!", ističe Kajan. 

Kaže da je posebno frapantno da se javno preduzeće u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, dakle Autoceste FBiH, pozivaju na izvještavanje medija koji se zove po paradržavnoj tvorevini - "RTV Herceg Bosne"!

"To je prosto nevjerovatno! I apsolutno neprihvatljivo. Kao zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine oštro osuđujem ovakvo ponašanje Autocesta FBiH. I pitam, čija je odluka da 'Počiteljski most' dobije ime Hercegovina?! Konkretno, ko je donio takvu odluku?! Nije valjda da im je RTV 'Herceg Bosne' izvor i da su to saznali od njih?!

Nadam se da samovolja pojedinaca u Autocestama Federacije BiH neće biti provedena. Ova država ima svoje ime! Hercegovina je, kao i Bosanska Posavina, Krajina, Semberija, Istočna Hercegovina, Podrinje i sl samo jedna od regija države. Bez ikakvih zasebnih karakteristika kao neki odvojeni entitet, cjelina ili nešto slično", ističe Kajan u razgovoru za Slobodnu Bosnu. 

Autoceste FBiH / Screenshot

SLIČNE PREVARE SU I RANIJE IZVODILI

Ovakav način djelovanja HDZ-a traje otkad postoji ova stranka. Najbolji primjer za to je slučaj iz 2002. godine i nominiranje mosta u Čapljini po ratnom zločincu Franji Tuđmanu. 

"Vlada Federacije BiH dala sredstva za izgradnju mosta u Čapljini 2002. godine. Da se ne bi kome zamjerili (čitaj HDZ-u), mostu nisu dali ime. No, čim su zvaničnici Vlade FBiH, predvođeni tadašnjim premijerom Behmenom, otišli iz Čapljine, zvaničnici HDZ-a su došli i postavili tablu 'Most Franje Tuđmana'.

Ta tabla stoji i danas na mostu u Čapljini, i Vlada FBiH i svi njeni sazivi nakon imenovanja, nikad nisu potegli pitanje o toj podmukloj prevari", podsjetio je Kajan na ovaj skoro zaboravljeni slučaj. 

(S. Begović)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...