NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Automobilske gume nove generacije vozačima će javljati važan podatak…

Pagani Utopia odabrana je za testiranje ovih novih proizvoda.

  • Auto

  • 19. Jul. 2024  

  • 0

Talijanski proizvođač Pirelli nastavlja razvijati svoju Cyber gumu. To je guma za koju se očekuje da će revolucionirati automobilsku industriju. Cilj je poboljšati sigurnost, kao i optimizaciju performansi. Moderni automobili opremljeni su s mnogo senzora, ali gume su gotovo izostavljene, izuzmu li se sustavi koji mjere njihov tlak.

Međutim, to je jedini element koji je u izravnom kontaktu s cestom. Pirelli je dugo razmišljao o tehnologiji za rješavanje ovog problema. Tako je nastala Cyber guma. Prve generacije gume već su ugrađene na neka automobila, kao što je bio slučaj 2021. godine s McLaren Arturom.

Pirellijeva treća generacija predstavljena je na ovogodišnjem Festivalu brzine u Goodwoodu. Od sada će guma moći slati informacije izravno u automobil. Do sada su sirovi podaci bili dostupni samo putem mobilne aplikacije. Pirelli objašnjava da je svaka guma opremljena senzorom na unutarnjem dijelu gaznoga sloja. Ovaj senzor povezan je putem Bluetootha sa sistemima u vozilu. Zahvaljujući tim senzorima, vozač će osim tlaka, dobivati i podatke o temperaturi, koji su vrlo bitni.

Pagani Utopia odabrana je za testiranje ovih novih proizvoda. Međutim, Pirelli namjerava ciljati na drugi segment: premium automobile kao što su Mercedes, Audi ili BMW.

-Nakon što se tehnologija usavrši, lako možemo prijeći na proizvodnju većeg obujma. U procesu smo razvoja projekata s premium proizvođačima automobila, objasnila je Andrea Casaluci, izvršna direktorica Pirellija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...