ODUŠEVLJENJE TRUMPOVIM PRVIM GOVOROM NAKON ATENTATA: Tvrdio da će Biden pokrenuti Treći svjetski rat

Trump je opisao i kako je za dlaku preživio pokušaj ubijstva, rekavši oduševljenoj publici da je bio tamo samo "milošću Svemogućeg Boga", dodavši: "Bog je bio na mojoj strani."

  • Svijet

  • 19. Jul. 2024  

  • 0

Donald Trump prihvatio je republikansku predsjedničku nominaciju pred oduševljenom publikom od hiljada ljudi na Nacionalnoj konvenciji Republikanaca u Milwaukeeju u svom prvom govoru nakon pokušaja atentata. Govor je, javlja BBC, trajao duže od sat i po te je bio najduži govor prihvaćanja nominacije u posljednjih 50 godina.

"Kandidiram se da budem predsjednik cijele Amerike, a ne polovice Amerike, jer nema pobjede u pobjedi za polovicu Amerike", rekao je, u izrazitoj promjeni tona za tipično ratobornog bivšeg predsjednika.

Trump je opisao i kako je za dlaku preživio pokušaj ubijstva, rekavši oduševljenoj publici da je bio tamo samo "milošću Svemogućeg Boga", dodavši: "Bog je bio na mojoj strani."

"Čuo sam glasno zviždanje i osjetio da me nešto jako, jako, jako udarilo u desno uho", rekao je dok mu je uho još uvijek bilo prekriveno debelim zavojem. "Rekao sam sebi: 'Opa, što je to bilo? Može biti samo metak.'"

Kada je rekao okupljenima da "ne bi trebao biti ovdje", publika mu je uzvratila: "Da, jesi!" S fotografijama krvavog Trumpa koje se prikazuju na ekranima iza njega, Trump je pohvalio agente Tajne službe koji su požurili uz njega i odali počast poginulom vatrogascu dobrovoljcu, Coreyju Comperatoreu, ljubeći njegovu vatrogasnu kacigu.

Bivši predsjednik imao je neuobičajeno pomirljiv ton u uvodnim trenucima govora, kada je formalno prihvatio predsjedničku nominaciju stranke.

-Tvrdio da će Biden pokrenuti Treći svjetski rat-

Ali brzo se okrenuo prema uhodanim napadima na Bidenovu administraciju za koju je rekao da "uništava" zemlju. Tvrdio je bez dokaza da su njegove kaznene optužnice dio demokratske zavjere, upozorio da će Biden pokrenuti "Treći svjetski rat" i opisao "invaziju" migranata preko južne granice.

Kao što je činio tokom cijele svoje političke karijere, Trump je tvrdio da samo on može spasiti sve manju naciju od sigurne propasti.

federalna.ba/BBC

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...