IZ GREŠKE U GREŠKU: U kurtoaznom govoru o evropskom jedinstvu Bećirović zaboravio da je na BiH izvršena agresija baš kao i na Ukrajinu

Denis Bećirović nije član Predsjedništva neke od skandinavskih ili zemalja Beneluksa nego Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, što ga obavezuje na poseban ugao gledanja na pitanje agresije u međunarodnim okvirima.

  • Mini market

  • 19. Jul. 2024  19. Jul. 2024

  • 3

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ne prestaje nizati gafove. Nakon što je nedavno tokom zvanične posjete Italiji predložio da Parlament Republike Italije usvoji potpuno nepotrebnu Rezoluciju o podršci nezavisnosti i suverenitetu Bosne i Hercegovine (nepotrebnu jer je Italija priznala BiH i dala podršku njenoj nezavisnosti još prije 32. godine), Bećirović je ovaj put govoreći na samitu Evropske političke zajednice o potrebi Evropske unije da zauzme jedinstven stav u odnosu prema agresiji na Ukrajinu, naprosto zaboravio da je Bosna i Hercegovina bila izložena agresiji susjednih zemalja.

"Evropsko jedinstvo je sada važnije nego ikada nakon Drugog svjetskog rata. To je od strateškog značaja posebno u trenutnoj globalnoj situaciji. Jedinstvo trebamo primarno graditi na zajedničkim vrijednostima slobode, demokratije i ljudskih prava. Odbrana sigurnosti i demokratije nije dužnost samo jedne države ili jedne organizacije. To je zajednička misija svih demokratskih država koja podrazumijeva saradnju i solidarnost. Bosna i Hercegovina se dosljedno pridružuje izjavama i stavovima EU u oblasti vanjske i sigurnosne politike“, rekao je Bećirović u Oxfordshireu.

Evropsko jedinstvo u osudi agresije na jednu nezavisnu i suverenu zemlju bilo je itekako važno (tim više što ga nije bilo) tokom dvostruke agresije Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske na Republiku i Hercegovinu, ali predsjedavajući Bećirović ili ne smatra da je to jedinstvo 90-ih godina bilo važno ili je naprosto i kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i kao historičar, zaboravio tu historijsku činjenicu.

Sjetićemo se da su nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu pojedini evropski funkcioneri govorili da je to prvi rat na tlu Evrope od kraja Drugog svjetskog rata, pa su zbog toga doživjeli salve kritika. Bećirović je u svom izlaganju u Oxfordshireu upravo podsjetio na njih - na neke strane zvaničnike kojima događaj agresije na Bosnu i Hercegovinu ne predstavlja nešto naročito veliko u cjelokupnoj evropskoj historiji.

Međutim, Denis Bećirović nije član Predsjedništva neke od skandinavskih ili zemalja Beneluksa nego Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, što ga obavezuje na poseban ugao gledanja na pitanje agresije u međunarodnim okvirima.

Istine radi, pohvalno je što je predsjedavajući Predsjedništva BiH iskoristio priliku i na samitu istakao da se "Bosna i Hercegovina dosljedno pridružuje izjavama i stavovima EU u oblasti vanjske i sigurnosne politike", međutim Bosna i Hercegovina je država koja ima i moralno i političko pravo da kaže i riječ više o pitanju agresije a posebno kada je riječ o odnosu Evrope i Evropske unije prema pitanju agresije.

(SB)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...