NEĆU, NEĆU DIJAMANTE: Građani Sarajeva šokirani najnovijom "instalacijom" u režiji gradonačelnice Karić – "Je li ovo urna za Zoricu Brunclik"?!

Šta bi, pobogu, trebalo da predstavlja ovo ruglo u historijskoj jezgri Sarajeva?!

  • Mini market

  • 21. Jul. 2024  

  • 3

- Grad Sarajevo od večeras bogatiji za još jednu turističku atrakciju! „Sarajevski dijamant“ krasi Baščaršijski trg, donoseći dodatnu ljepotu sve do kraja Sarajevo Film Festivala – objavila je sinoć ushićeno na društvenim mrežama gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, uz fotografije najnovije instalacije na Baščaršiji koja “krasi” glavni grad Bosne i Hercegovine.

Kako se vidi iz priloženog, riječ je o metalnoj konstrukciji u obliku dijamanta koja je postavljena usred historijske jezgre Sarajeva i „uštekana“ u struju, tako da mijenja boje od žute do ružičaste.

Ovaj inovativni “ukras” našeg grada, “turistička atrakcija”, kako ga je ponosno nazvala gradonačelnica Karić, osim što bi po svojoj estetici mogao stajati uz definiciju kiča u školskim udžbenicima, nema ama baš nikakvog smisla i svrhe, niti simbolike koja ga povezuje sa Sarajevom i Baščaršijom. Da je tako, potvrđuju i komentari koje ogorčeni, da ne kažemo šokirani građani od sinoć ostavljaju na društvenim mrežama pitajući se šta bi, pobogu, trebalo da predstavlja ovo ruglo u historijskoj jezgri Sarajeva?!

- Kakve veze ima dijamant sa Sarajevom?; Odvratno, kič!; Treba što prije ukloniti ovaj bespravno instalirani kič! Molim vas, sklonite ovo; - samo su neki od komentara na objavu Benjamine Karić.

Neki od građana imali su i duhovite prijedloge za buduće kreativne pothvate gradonačelnice, poput onoga da nam instalira “svijetleći ćevap”, a ima i onih koje ova instalacija podsjeća na “urnu za Zoricu Brunclik”…

U svojoj sinoćnjoj objavi, gradonačelnica Karić otkrila je da iza ove najnovije “atrakcije” na sarajevskim ulicama stoji firma “Metallon”.

- Hvala firmi „Metallon“ iz Visokog i direktoru Kenanu Agiću na ovom divnom poklonu – napisala je Karić.

Direktor pomenute firme Kenan Agić, kojeg je gradonačelnica Sarajeva (besplatno?) velikodušno izreklamirala, prije četiri godine bio je kandidat SDA za Gradsko vijeće Grada Visoko. Zanimljivo je da u Agićevoj biografiji stoji i da je jedan od osnivača i predsjednik Skupštine humanitarnog Udruženja DOBRO.ba koje je blisko povezano sa NiP-ovim ministrom Adnanom Delićem, i kojem je iz budžeta Kabineta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića (NiP) isplaćeno najmanje 70 hiljada KM.

Na kraju, postavlja se i pitanje uz čiju je dozvolu gradonačelnica Karić odlučila instalirati ovaj ružičasti „dijamant“ s obzirom na to da je sarajevska Baščaršija zaštićeno područje koje se nalazi pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

(SB)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...