NEVIDLJIVA EPIDEMIJA NOĆNOG RADA: Opasnosti vrebaju iz mraka - može ostaviti posljedice na naše tijelo i um

Novo istraživanje baca svjetlo na opasnosti koje vrebaju u mraku, otkrivajući kako noćni rad može imati dalekosežne posljedice na naše tijelo i um.

  • Zdravlje

  • 22. Jul. 2024  

  • 0

U modernom društvu, gdje se život odvija 24 sata dnevno, noćne smjene postale su neizbježna stvarnost za mnoge radnike. Međutim, ova praksa nosi sa sobom ozbiljne zdravstvene rizike koji često ostaju u sjeni ekonomskih potreba. Novo istraživanje baca svjetlo na opasnosti koje vrebaju u mraku, otkrivajući kako noćni rad može imati dalekosežne posljedice na naše tijelo i um.

Nevidljiva epidemija noćnog rada

Prema nedavnoj studiji Univerziteta Princeton, između 7 i 15 posto radne snage u industrijaliziranim zemljama uključeno je u neki oblik noćnog rada. Ovaj podatak, iako alarmantan, vjerojatno podcjenjuje stvarni opseg problema, s obzirom na to da mnoge zemlje ne vode preciznu evidenciju o noćnim radnicima.

Dr. Amina Hodžić, specijalistica medicine rada u Sarajevu, ističe: “Noćni rad je poput tihe epidemije koja se širi našim društvom. Mnogi radnici nisu ni svjesni dugoročnih posljedica koje on može imati na njihovo zdravlje.”

Biološki sat u raskoraku s radnim vremenom

U srcu problema leži naš biološki sat, sofisticirani mehanizam koji usklađuje naše tjelesne funkcije s ciklusima dana i noći. Prof. dr. Emir Mehmedović, neurolog iz Tuzle, objašnjava: “Kada radimo noću, mi zapravo prisiljavamo naše tijelo da funkcionira suprotno njegovom prirodnom ritmu. To nije samo pitanje osjećaja umora – radi se o dubokoj biološkoj disrupciji.”

Ova disrupcija aktivira stresni odgovor u tijelu, što dovodi do povišenog nivoa šećera u krvi i povećanog krvnog pritiska. “Tijelo se priprema za borbu ili bijeg, iako stvarna opasnost ne postoji. Dugoročno, ovo stanje pripravnosti iscrpljuje naše resurse i otvara vrata raznim zdravstvenim problemima,” dodaje dr. Mehmedović.

Od umora do ozbiljnih zdravstvenih rizika

Kratkoročne posljedice noćnog rada su očigledne: hronični umor, smanjena koncentracija i promjene raspoloženja. Međutim, dugoročni efekti su daleko ozbiljniji i mogu uključivati:

  • Povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • Veću učestalost metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes tipa 2
  • Oslabljen imunološki sistem
  • Povećan rizik od određenih vrsta raka, posebno raka debelog crijeva i dojke

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) otišla je korak dalje, klasificirajući noćni rad kao mogući karcinogen. Ova klasifikacija naglašava ozbiljnost problema i potrebu za hitnim djelovanjem.

Prehrana kao dodatni izazov

Noćni rad ne utječe samo na naš ciklus spavanja, već i na naše prehrambene navike. Dr. Lejla Begić, nutricionistkinja iz Mostara, objašnjava: “Nakon noćne smjene, tijelo žudi za brzom energijom. Ovo često vodi ka povećanoj konzumaciji visoko-kalorične hrane bogate šećerima i ugljikohidratima.”

Istraživanja pokazuju da se konzumacija ugljikohidrata može povećati za čak 35 do 40 posto nakon samo nekoliko dana smanjenog noćnog sna. Ovo je posljedica povišenog nivoa hormona grelina, koji regulira osjećaj gladi i potiče nas na unos kalorične hrane.

“Ovakve prehrambene navike mogu dovesti do gojaznosti i dodatno povećati rizik od dijabetesa tipa 2,” upozorava dr. Begić. “Važno je da noćni radnici imaju pristup zdravim opcijama hrane i da budu educirani o pravilnoj prehrani.”

Strategije za ublažavanje rizika

Iako potpuno eliminiranje noćnog rada nije realno u mnogim sektorima, postoje strategije koje mogu pomoći u ublažavanju njegovih negativnih efekata:

  1. Redovni zdravstveni pregledi: Noćni radnici trebali bi češće posjećivati ljekara radi praćenja kardiovaskularnog zdravlja i metaboličkih parametara.
  2. Pametno planiranje smjena: Poslodavci bi trebali implementirati rotacijske rasporede koji minimiziraju broj uzastopnih noćnih smjena.
  3. Zdravi obroci na radnom mjestu: Osiguravanje pristupa nutritivno bogatoj hrani tokom noćnih smjena može pomoći u održavanju zdravije prehrane.
  4. Edukacija radnika: Informiranje radnika o važnosti kvalitetnog sna i zdravih životnih navika može značajno doprinijeti njihovom blagostanju.
  5. Poboljšanje uvjeta rada: Optimizacija rasvjete i temperature na radnom mjestu može pomoći u smanjenju stresa na organizam.

Društveni aspekt i kvaliteta života

Osim zdravstvenih rizika, noćni rad ima značajan utjecaj na društveni život i obiteljske odnose. Mnogi noćni radnici izvještavaju o poteškoćama u održavanju socijalnih veza i sudjelovanju u obiteljskim aktivnostima.

Adnan Mujkić, socijalni radnik iz Zenice, naglašava: “Često vidimo da noćni rad dovodi do izolacije i osjećaja otuđenosti. Važno je da poslodavci i društvo u cjelini prepoznaju ove izazove i pruže adekvatnu podršku noćnim radnicima.”

Zakonska regulativa i odgovornost poslodavaca

Dok se svijest o rizicima noćnog rada povećava, mnogi stručnjaci pozivaju na strožu zakonsku regulativu. Prof. dr. Selma Hadžihalilović, pravnica specijalizirana za radno pravo, ističe: “Potrebno je uspostaviti jasne standarde za noćni rad, uključujući ograničenja broja uzastopnih noćnih smjena i obavezne periode odmora.”

Neki poslodavci već poduzimaju korake u tom smjeru. Kompanija “TechnoMed” iz Banja Luke, koja proizvodi medicinsku opremu, uvela je inovativni sistem rotacije smjena i osigurala svojim noćnim radnicima pristup nutricionistima i psiholozima.

“Zdravlje naših radnika je investicija, ne trošak,” kaže Mirza Hadžić, direktor ljudskih resursa u “TechnoMed”-u. “Primjećujemo da ove mjere ne samo da poboljšavaju zdravlje radnika, već i povećavaju produktivnost i smanjuju izostanke s posla.”

Pogled u budućnost

Dok se svijet nastavlja kretati ka 24-satnoj ekonomiji, pitanje noćnog rada postaje sve važnije. Dr. Emina Kovačević, epidemiologinja iz Instituta za javno zdravstvo FBiH, zaključuje: “Potreban nam je holistički pristup ovom problemu. To znači kombinaciju zakonske regulative, odgovornosti poslodavaca i individualnih strategija za očuvanje zdravlja.”

Izazov je jasan: kako balansirati ekonomske potrebe društva s zdravljem i dobrobiti radnika. Rješenje će zahtijevati suradnju između vlada, poslodavaca, sindikata i zdravstvenih stručnjaka. Samo kroz takav sveobuhvatan pristup možemo se nadati da ćemo ublažiti negativne posljedice noćnog rada i osigurati zdraviju budućnost za sve radnike, bez obzira na to u kojoj smjeni rade.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...