ISKORISTILI PRILIKU: Lažna vijest s fake videom Sebije Izetbegović širi se društvenim mrežama, iza svega stoji...

Ni u jednom dijelu svog obraćanja Izetbegović nije govorila o Prostatinu.

  • Hronika

  • 23. Jul. 2024  

  • 0

Na Facebooku se dijeli “deepfake” videosnimak sa Sebijom Izetbegović u kojem se promovira proizvod Prostatin kao lijek protiv prostatitisa.

Na Facebook stranici Ernest 8. jula 2024. godine objavljen je videosnimak u kojem se promoviše navodni lijek protiv prostatitisa.

alt

  

Videosnimak u trajanju od 2:51 minute prikazuje Sebiju Izetbegović, bivšu generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i zastupnicu Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo. Preko snimka je ispisan transkript riječi koje je navodno izgovorila na snimku.

Sebija Izetbegović na snimku navodno govori o pristupačnom lijeku protiv prostatitisa koji su farmaceutske kompanije “sakrivale” kako bi prodavale svoje skuplje, ali neučinkovite lijekove. “Lijek” se sada prodaje po proizvodnoj cijeni, navodi se u videu. Snimak završava njenim navodnim pozivom da se putem opcije “Saznajte više” poruči lijek.

Analizirani videosnimak sa Sebijom Izetbegović u kojem se preporučuje “lijek Prostatin” nije autentičan. Radi se o “deepfake” snimku, koji je nastao upotrebom vještačke inteligencije.

 Ukoliko se pažljivije pogleda snimak, moguće je vidjeti da pokreti usana ne odgovaraju riječima koje ona navodno izgovara. Dodatno, boja glasa ne odgovara posve boji glasa Izetbegović.

Snimak Sebije Izetbegović zapravo je preuzet s YouTube naloga portala Klix, gdje je objavljen 6. maja 2017. godine. U tom snimku Izetbegović je govorila o svom radu na poziciji generalne direktorice KCUS-a te o rješenjima u oblastima zdravstva koje je tad nudila SDA. Ni u jednom dijelu svog obraćanja Izetbegović nije govorila o Prostatinu.

Internet-pretraga ne daje nikakve rezultate koji bi potvrdili da je ona ikada govorila o Prostatinu, odnosno da ga je preporučivala kao “lijek”.

Facebook stranica koja je objavila snimak u kojem Izetbegović navodno preporučuje Prostatin je anonimna. Prema podacima iz sekcije “Transparentnost stranice”, pokrenuta je 6. juna 2024. godine i nema pratitelja/ki.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...