PANIKA U SRBIJI I NA KOSOVU: Istraživanje "Slobodne Bosne" prenio Javni servis, uslijedio je haos u medijima pod opservacijom Aleksandra Vučića...

Podsjećamo, uskoro slijedi nastavak našeg istraživanja koje razotkriva najveće tajne Vučićevog režima...

  • Vijesti

  • 23. Jul. 2024  23. Jul. 2024

  • 2

Prvi dio istraživanja „Slobodne Bosne“ koje otkriva namjere srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, uoči i nakon potpisivanja važnog sporazuma s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a tiče se pozadine iskopavanja litija s druge strane Drine, izazvao je histeriju u Srbiji, ali i u susjednom Kosovu

Da je srbijanski litij mogući uzrok novih sukoba u Srbiji i regionu, a samim tim i u Bosni i Hercegovini, potvrdili su naši sugovornici, ali i izvori bliski Vučićevom režimu.

Potpisivanje memoranduma o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama ili skraćeno „Memorandum o litijumu“, valja promatrati s dva aspekta, ekonomskog i političkog.

-Da je nedavni sporazum potpisan od predstavnika Srbije, čija politika je u potpunosti usklađena s politikom EU, da je Srbija uvela sankcije Rusiji, da je Srbija ispoštovala svaki sporazum koji je potpisala s Kosovom, priznala nezavisnost i bila snažan partner Kosova na njegovom putu ka članstvu u UN-u i svim ostalim međunarodnim organizacijama, da Srbija i Kosovo zajedno idu put članstava u EU i NATO, da Srbija kao važan partner BiH štiti njene interese a ne da podržava secesiju Republike Srpske, da je Srbija snažan partner Crne Gore a ne unutrašnji remetilački faktor koji uz pomoć kriminalnog Škaljarskog klana podupire velikosrpsku ekspanziju s ciljem izazivanja nemira u Crnoj Gori, da Srbija ne podupire paramilitarnu SPC i da Aleksandar Vučić nije bio potpisnik memoranduma o litiju, ne bi bilo ništa sporno i ja bih snažno podržao potpisivanje tog dokumenta i privrednu inicijativu, kazao je ekonomist Boban Bogdanović.

Sasvim je logično i u skladu sa ekonomskim interesima svake zemlje u svijetu pa i Srbije, da vrši rudna istraživanja i eksploataciju ruda u skladu sa najsigurnijim i najmodernijim ekološkim uvjetima.

Međutim, od samog početka dolaska kompanije Rio Tinto u Srbiju, još daleke 2001. godine, otpočela je najveća do sada zabilježena sistemska korupcija u svijetu, otkriva za „SB“ srbijanski politički disident Boban Bogdanović.

Bogdanović, koji je za dlaku izbjegao likvidaciju režimskih službi te nakon svega dobio azil u jednoj od europskih zemalja, s tajne lokacije za „Slobodnu Bosnu“ govorio je o najmjerama Vučića i njegovog režima, te o onome što se krije iza potpisivanja sporazuma sa Scholzom.

-Rio Tinto je strpljivo čekao dolazak na vlast Aleksandra Vučića kako bi pored istražnog prava, obezbedila i eksploataciono pravo na iskopavanje litijuma a da pri tome, tu delatnost nikada do sada nije sprovodila ili realizovala.

Malo ko zna ovo što ću sada reći, ključnu podršku u sproviđenju realizaciji sistemske korupcije na čijem čelu se nalazi Aleksandar Vučić, 2017. godine dali su: Donald Trump, Xi Jiping i Vladimir Putin. Kao što se zna, najveći udeo u Rio Tinto imaju Kinezi sa udelom ruskog kapitala, kazao je Bogdanović

Sve Vlade Srbije, od 2012. godine do danas, mijenjale su iznose rudne rente od 3 do 7 posto sadašnjih, sa 33 do 35 posto realnih, što zorno dokazuje u kojem pravcu je išla Srbija od samog početka, saznaje „Slobodna Bosna“.

 

-Trump je obećao Vučiću podelu Kosova i ne mešanje Amerike u unutrašnja pitanja Srbije kao i podršku Miloradu Dodiku i punu podršku za smenu Mila Đukanovića 2020.godine u Crnoj Gori.

Zauzvrat, Vučić se obavezao da će Rio Tinto dobiti eksploataciono pravo na litijum kao i da će se zetu Donalda Trumpa, Jareda Kushnera, omogućiti izgradnja hotela na mestu nekadašnjeg generalštaba vojske Jugoslavije.

Takođe, Vučić se obavezao da će se dozvoliti milijarderu Elonu Musku, da otvori svoje pogone u Srbiji za proizvodnju litijumskih baterija.

Da iznosim činjenice, dokazuje i sam Milorad Dodik, koji nije mogao da se suzdrži do kraja cele igre a da ne izjavi njegovu želju za sastankom sa Elonom Muskom, jer su svi gotovo sigurni u pobedu Donalda Trumpa na predstojećim predsedničkim izborima u Americi.

Poput miliona građana regiona Zapadnog Balkana i ja među svima njima, prezirem Aleksandra Vučića i njegovo političko delovanje od 1993. pa sve do danas, koje je odnelo na desetine hiljada života širom nekadašnje Jugoslavije.

Svi dobro znamo ko je Aleksandrar Vučić i umesto da kao srpski patriota i evroatlantista podržim potpisivanje memoranduma o litijumu, ja zbog mira u regionu to ne mogu učiniti upravo zbog svih navedenih stavki na samom početku našeg intervjua.

Oni koji ipak veruju Vučiću, a nisu deo njegovog političkog korpusa, nadaju se da će ovaj memorandum zaštiti Srbiju od ekološke katastrofe i da je upravo taj memorandum garancija da Rio Tinto ne može dobiti eksploataciono pravo, jer strogi zakoni EU to upravo štite.

Čak sam i ja bio sklon da u prvom momentu poverujem na iskrenom partnerstvu EU i takvom ishodu ali poznavajući Vučića i sve slabosti kancelara Scholza, siguran sam da od toga nema ništa, kazao je naš sugovornik.

Uslijedila je histerija u susjednoj Srbiji. Naime, opskurni tabloid Informer, medijsko glasilo Vučićevog režima, ponovo je u akciji nakon pisanja "Slobodne Bosne".

Ponovno su izokrenuli sve činjenice, izmisili navode u tekstu i isfabricirali cijelu priču kako bi pokušali obmanuti javnost. Naravno, uvrede na račun "SB" ni ovoga puta nisu izostale.

MEDIJSKA KONTROLA – 90 POSTO POSLA

Kako saznaje „Slobodna Bosna“, Vučićev režim je nakon Crne Gore i Kosova u ekspanziji kada je u pitanju „poklapanje“ nepodobnih medija u regionu.

Naime, nakon „akcija“ u Crnoj Gori, došao je red na medijski udar na Kosovu, gdje je, kako otkrivaju naši sugovornici iz te države, prvi na red došao portal Periskopi, koji je pod direktnom kontrolom teroriste iz Banjske Milana Radoičića, a nedavno je završena i milionska transakcija kosovskog Nacionala, koji se kritičkim tekstovima o vladi Albina Kurtija stavio na raspolaganje Vučićevom režimu i izazvao bijes među kosovskim Albancima.

ALEKSANDAR VUČIĆ GOTOVO SVAKODNEVNO ANALIZIRA PISANJE SLOBODNE BOSNE

Također, kako saznaje „Slobodna Bosna“, pod Vučićevom opservacijom su i mediji u Federaciji BiH.

Prema našim saznanjima pored jednog poznatog medija u Sarajevu, čiji naziv još nećemo otkrivati, na Vučićevom radaru je i „Slobodna Bosna“.

Prema dobro ustaljenom scenariju, armija botova ima zadatak da obori servere i izvrši napade na portal i društvene mreže, čemu smo do sada nebrojeno puta i svjedočili, a ako taj plan ne uspije kreće se u pokušaj preuzimanje medija.

BURNO NA KOSOVU

Saznanja o preuzimanju medija u regionu od strane Vučićevog režima naišla su na burne reakcije i na Kosovu.

Tako je Javni servis Kosova, RTK, u informativnim emisijama i na web portalu prenio istraživanje "Slobodne Bosne".

Uslijedile su oštre reakcije medija pod opservacijom Vučićevog aparata, koji su brojnim optužbama na račun "Slobodne Bosne" i RTK bezuspješno pokušali opravdati višemjesečne udare na premijera Kosova Albina Kurtija, navodeći vodu na mlin susjednoj Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Podsjećamo, uskoro slijedi nastavak našeg istraživanja koje razotkriva najveće tajne Vučićevog režima...

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...