MUP KS PODLEGAO PRITISKU JAVNOSTI: Poslao ekipu na Jahorinu, tužilac naložio uviđaj

"Prosto je nevjerovatno da se treći dan nakon skrnavljenja državne zastave i rušenja jarbola na jednom od vrhova Jahorine, tačnije na Košuti, nije oglasio MUP-a KS. Teritorija na kojoj se zastava nalazi je na teritoriji i u isključivoj nadležnosti Kantona Sarajevo", rekao je Šaljić.

  • Vijesti

  • 04. Sep. 2024  04. Sep. 2024

  • 3

Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Novi Grad postavili su u nedjelju zastavu Bosne i Hercegovine na jednom od vrhova Jahorine - na Košuti. Visina jarbola na koji je okačena zastava iznosila je 12 metara, piše novinska agencija Patria.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić na svom Facebook profilu je objavio da se radi o lokalitetu na kojem se nekada nalazio komunikacijski radarski centar JNA avijacije i protivavionske odbrane.

"Zanimljivo je da je ovaj položaj JNA bio na meti NATO udara 1995. godine kada su uništeni radarski sistemi, a dejtonskom administrativnom linijom ovaj dio Jahorine pripao je FBiH, odnosno općini Trnovo.

Javnosti je manje poznato da otprilike polovina planine Jahorina - jugoistočna strana pripada FBiH, dok se sjeverozapadni dio, gdje se nalazi i Ski centar Jahorina, nalazi na teritoriji entiteta Rs", naveo je načelnik Efendić.

No, zastava na Jahorini nije dugo izdržala. Već dan kasnije, u ponedjeljak, je uklonjena. A iza tog poteza stoje vlasti entiteta Rs, konkretno, javno su stali predsjednik Nadzornog odbora ski centra Jahorina Nedeljko Elek i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Iznijeli su neistine da se radi o području entiteta Rs, a Elek je tom prilikom poručio i da se "na Jahorini neće vijoriti nijedna zastava, osim zastave Republike srpske".

Elek je na platformi X jučer u poslijepodnevnim satima objavio fotografiju uništenog jarbola na koji je na Jahorini bila postavljena zastava BiH.

- Duvao je jučer jak vjetar na Jahorini - napisao je Elek uz fotografiju prerezanog jarbola.

Napokon reagovao MUP KS

Na mjesto gdje je bila postavljena zastava na Košuti danas su izašli pripadnici Policijske uprave Hadžići, saznaje Patria. Nije, međutim, jasno iz kojeg su razloga to učinili policajci iz Hadžića, ako se zna da taj lokalitet pripada Trnovu.

No, očito je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) podleglo pritisku javnosti i našlo za shodno da reaguje.

Dežurni kantonalni tužilac obaviješten je o ovom događaju i ovlastio je pripadnike MUP-a KS da obave uviđaj.

Šaljić: U MUP-u ne vide ili ne žele da čuju

A jedan od onih koji je reagovao i pozvao MUP u akciju bio je zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS Jasmin Šaljić.

"Prosto je nevjerovatno da se treći dan nakon skrnavljenja državne zastave i rušenja jarbola na jednom od vrhova Jahorine, tačnije na Košuti, nije oglasio MUP-a KS. Teritorija na kojoj se zastava nalazi je na teritoriji i u isključivoj nadležnosti Kantona Sarajevo", rekao je Šaljić.

Prema njegovim riječima, mediji pišu o ovom dogadjaju bukvalno svakih sat vremena, ali u MUP-a Kantona Sarajevo ne vide, ne čuju ili ne žele da čuju.

"Kao zastupnik u Skupštini pozivam ministra Admira Katicu da odmah uputi zahtjev i da se pripadnici MUP-a KS upute na lokaciju kako bi izvršili uviđaj i proveli ostale policijske operativne radnje, obavijeste javnost te podnesu krivične prijave.

Nalogodavce ne trebaju mnogo tražiti, ponudili su se sami i hvalili u medijima", rekao je Šaljić, te dodao da će na sjednici Skupštine KS javno pitati ministra o svemu vezanom za ovaj događaj, ali i o "svemu što je morao uraditi a nije".

Da će zastava ponovo biti vraćena gdje je i bila postavljena, a protiv Eleka biti podnesena krivična prijava zbog krivičnog djela oštećenja i otuđenja tuđe stvari, najavio je načelnik Efendić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...