RAZLIČIT TREND U DVA ENTITETA: U Republici Srpskoj pada a u Federaciji BiH raste broj zaposlenih

Prema dostupnim informacijama sa sajta Zavoda za statistiku, ovo je prvi kvartalni pad broja zaposlenih u skoro četiri godine.

  • Ekonomija

  • 23. Jul. 2024  

  • 0

Kako pišu banjalučke Nezavisne novine, prvi put je u skoro četiri godine u Republici Srpskoj registriran kvartalni pad broja zaposlenih.

Pozivajući se na zvanične statističke podatke, banjalučki list piše da je ukupan broj zaposlenih u prvom kvartalu ove godine u RS-u iznosio je 289.755.

"U odnosu na mart 2023. godine ukupan broj zaposlenih se smanjio za 0,2%, a u odnosu na septembar 2023. godine za 0,3%", stoji u podacima.

Tako je u odnosu na prvi kvartal prošle godine broj zaposlenih manji za 482 radnika, dok je u odnosu na treći kvartal prošle godine manji za 990.

Prema dostupnim informacijama sa sajta Zavoda za statistiku, ovo je prvi kvartalni pad broja zaposlenih u skoro četiri godine.

Dragana Kokot, generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske, rekla je za "Nezavisne novine" da je generalno došlo do smanjenja broja zaposlenih, posebno u prerađivačkoj industriji.

"Razlozi su brojni. Nedavno smo imali Upravni odbor i gledali pokazatelje u industriji i svi su u padu, i industrijska proizvodnja i broj zaposlenih i spoljnotrgovinska razmjena i izvoz. U principu, očito je da je ozbiljna kriza u privredi, a sigurno je upravo taj smanjen obim poslovnih aktivnosti i posebno smanjen broj narudžbi iz inostranstva uticao na smanjenje broja zaposlenih. To je negativan trend koji se dešava pored standardnog, u smislu odlaska ljudi u inostranstvo na rad, a moguće je da utiče i ljetnja sezona, zbog koje veliki broj radno aktivnog stanovništva odlazi na rad u susjedne zemlje", naglasila je Kokotova.

U Federaciji BiH je registriran suprotan trend. U prvom kvartalu ove godine, registrirano je povećanje broja zaposlenih za više od 1.500, sa 541.668 u januaru ove godine, na 543.231 krajem marta ove godine. Tokom posljednje četiri godine, broj zaposlenih u Federacji BiH povećan je za oko 10 hiljada.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...