TRIVIĆ POZORNO SLUŠALA, PA UPITALA: "Zna li Dodik koliko iznosi prosječna sindikalna potrošačka korpa i koliko prosječna plata pokriva potrošačke korpe?"

"Podsjetiću ću ga i da je pokrivenost korpe, mjerene po istoj metodologiji, u 2007. godini iznosilo 57%, što znači da životni standard u Republici Srpskoj opada", rekla je Trivić.

  • Politika

  • 23. Jul. 2024  

  • 0

"Povodom izjava Milorada Dodika o prosječnoj plati od 1403 KM, o čemu je govorio jutros na Radio-televiziji Republike Srpske, pa je pominjao mene u tom kontekstu, želim da ga pitam da li zna koliko iznosi prosječna sindikalna potrošačka korpa i koliko prosječna plata pokriva potrošačke korpe", upitala je predsjednica Narodnog Fronta Jelena Trivić.

Trivićeva podsjeća, pošto je, kako je navela, Dodik to preskočio da kaže, da sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj iznosi 2.614 KM, a prosječna plata je pokriva sa samo 53,6%.

"Podsjetiću ću ga i da je pokrivenost korpe, mjerene po istoj metodologiji, u 2007. godini iznosilo 57%, što znači da životni standard u Republici Srpskoj opada", rekla je Trivić.

S obzirom na to da je godinama Dodik naglašavao kako je prosječna plata u Republuci Srpskoj viša nego u Srbiji, informisaću ga i da je prosječna neto plata u Srbiji za mjesec april iznosila 96.614 dinara ili 1.615 KM što znači da je prosječna plata u Srbiji za značajnih 15.11% viša nego u Republici Srpskoj, navodi dalje Trivićeva.

"Inače, Dodikovo obećanje o prosječnoj plati od 1.000 KM dato je davne 2018. godine, a prosječna plata u Republici Srpskoj je ovaj iznos dostigla tek u julu 2021. godine. Iz ovog vidim da Dodik redovno prati moja izlaganja iako prilično kasni!", istakla je ona.

Trivić dalje podsjeća da je  Dodik govorio i o investicijama, rekaviši da su investicije 2,2 milijarde, ali da će ga ona "ispraviti".

"U 2023. godini investicije u stalna sredstva iznosile su 2,6 milijardi što na bruto domaći proizvod od 16 milijardi koliko se procijenjuje za 2023. godinu iznosi tek 16,25%. Ovo najbolje pokazuje stanje privrede Republike Srpske, jer sve ispod 20% govori da izvori našeg rasta nisu u investicijama, nego u potrošnji", naglasila je Trivićeva i dodala:

"Govorio je svašta Dodik u toj emisiji, pa tako i da su lijepo uređena dvorišta našeg stanovništva dokaz da se ovdje dobro živi. Nema šta, dvorišta su siguran dokaz o dobrom životu, pogotovo dvorišta kuća u vlasništvu naših ljudi koji vikendom i praznicima dolaze iz Austrije, Slovenije i Italije da ih urede. Da nije njihovih doznaka iz inostranstva, statistički nas ne bi bilo nigdje. O doznakama nekom drugom prilikom", zaključila je Trivić.          

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...