POJAČANA AKTIVNOST: Vulkan Etna Izbacuje vrući pepeo i lavu zbog čega je otkazan dio letova

Nove nevolje za putnike...

  • Evropa

  • 23. Jul. 2024  

  • 0

Vulkan Etna na italijanskom otoku Siciliji ponovo je erumpirao. Etna je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, a posljednjih sedmica njegova je aktivnost pojačana. 

Letovi za grad Cataniju na istoku italijanskog otoka Sicilije obustavljeni su nakon erupcije vulkana Etne, što je donijelo nove nevolje putnicima tokom vrhunca ljetne turističke sezone. Zračni promet na Siciliji normalizirat će se kad prestane izbacivanje pepela.

"Ovo je katastrofa. Zračna luka od sinoć ima problema, dosad su mogli pomesti pepeo umjesto da milioni putnika čekaju. Idem na operaciju izvan Italije, a sad moram čekati bez ikakvih informacija ili pomoći", kaže jedan od putnika.

"Prije erupcije bio sam sa sinom na vulkanu i baš nam se svidjelo. Prvi put smo ovdje i prvi put vidim grad prekriven pepelom", rekao je jedan turist.

Zračna luka Catania još je ranije ovog mjeseca bila zatvorena zbog pepela u zraku iznad tog područja.

Luka djeluje kao središte istočnog dijela Sicilije, a privlači više turista nego glavni otočni grad Palermo.

U saopćenju se navodi da su vlasti donijele odluku "o obustavi svih dolaznih i odlaznih letova".

Obustava će rezultirati otkazivanjem i/ili preusmjeravanjem u druge zračne luke, saopćili su i dodali da će se normalan rad aerodroma nastaviti kad prestane izbacivanje pepela, prenosi Hina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...