NJEMAČKOM KANCELARU JE SVE JASNO: "Nemoguće je osloniti se na sporazume sa Ruskom Federacijom, jer ih je ona više puta kršila"

"Potrebna nam je veća zaštita kroz jačanje Bundesvera, dobro naoružanje NATO-a… sredstvima odvraćanja. Moramo biti sigurni da mi – zemlje NATO-a, Njemačka – nećemo postati objekti napada i da se rat neće desiti“, rekao je kancelar na godišnjoj konferenciji za novinare u Berlinu.

  • Evropa

  • 24. Jul. 2024  24. Jul. 2024

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je danas da Njemačka treba da ponovo naoruža Bundesver tako da niko neće imati želju da napadne Njemačku i njene saveznike, prenosi Tanjug.

"Potrebna nam je veća zaštita kroz jačanje Bundesvera, dobro naoružanje NATO-a… sredstvima odvraćanja. Moramo biti sigurni da mi – zemlje NATO-a, Njemačka – nećemo postati objekti napada i da se rat neće desiti“, rekao je kancelar na godišnjoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Sredstva odvraćanja, prema Scholzu, uključuju rakete srednjeg dometa, koje SAD planiraju da postave na teritoriji Njemačke od 2026. godine.

"Odluka u vezi sa američkim raketama je odavno pripremljena, uzimajući u obzir mnoge faktore“, dodao je on.

Scholz je napomenuo da se, za razliku od devedesetih, kada su mnogi smatrali da su glavni zadatak misije NATO daleko u inostranstvu, sada postavlja pitanje sposobnosti zaštite teritorije Alijanse u Evropi.

Takođe je naveo da je on "odlučan protivnik" da Njemačka ima nuklearno oružje, ali je uvjeren u potrebu jačanja sposobnosti konvencionalnog naoružanja, prenosi Deutsche Welle.

Scholz je istakao da njegova vlada povećava troškove odbrane kako bi ispunila cilj NATO-a od 2 odsto BDP-a i upozorio da Rusija prvo treba da okonča rat u Ukrajini ako želi da izbegne raspoređivanje američkih raketa dugog dometa u Njemačku.

"Prvo što bi Rusija morala da uradi bilo bi da zaustavi strašni agresorski rat protiv Ukrajine i odustane od pokušaja osvajanja cijele zemlje", naveo je nemački kancelar.

On je, međutim, dodao da nuklearno oružje nije neophodno da bi zemlja bila bezbjedna.

Scholz je rekao da je važno poboljšati opremljenost Bundesvera savremenim oružjem, posebno da se razvije novi evropski sistem protivvazdušne odbrane (European Sky Shield).

"Trenutna situacija je direktna posljedica povlačenja Rusije iz režima kontrole naoružanja. Nemoguće je osloniti se na sporazume sa Ruskom Federacijom, jer ih je ona više puta kršila, posebno na sporazume o neširenju“, upozorio je njemački kancelar.

Podsetio je na posjetu Moskvi u februaru 2022 i na razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o eventualnim pregovorima.

"Njega ovo nije interesovalo, jer je želio da započne svoj rat, za koji se dugo pripremao“, primijetio je Scholz i dodao da je riječ o klasičnom agresorskom ratu, o povećanju teritorije.

Ocijenio je da prva stvar koju Rusija treba da uradi jeste da zaustavi rat protiv Ukrajine i odustane od planova da zauzme cijelu zemlju, napominjući da je Putinovo ponašanje "cinično".

"Željeli bismo da se vratimo u svet u kome će kontrola naoružanja ponovo igrati glavnu ulogu“, zaključio je Scholz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...