FBI OTKRIO NOVE ŠOKANTNE DETALJE: Evo šta je napadač na Trumpa kod sebe krio...

Dron je bio u zraku oko 11 minuta, a istražitelji vjeruju da je Crooks gledao prijenos uživo s drona na svom telefonu. CNN je ranije izvijestio da je dron pronađen u njegovom automobilu nakon pucnjave, piše CNN.

  • Svijet

  • 24. Jul. 2024  

  • 0

Atentator na Donalda Trumpa upravljao je dronom u području blizu skupa samo dva sata prije nego što je bivši predsjednik izašao na pozornicu 13. jula u Butleru, Pennsylvania, rekao je danas direktor FBI-a Christopher Wray.

Govoreći pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma, Wray je otkrio da je “oko 16 sati,” napadač, Thomas Matthew Crooks, “letio dronom oko područja” skupa, otprilike 200 metara od pozornice.

Dron je bio u zraku oko 11 minuta, a istražitelji vjeruju da je Crooks gledao prijenos uživo s drona na svom telefonu. CNN je ranije izvijestio da je dron pronađen u njegovom automobilu nakon pucnjave, piše CNN.

Osim toga, Crooks je imao dvije eksplozivne naprave u svom automobilu u vrijeme pucnjave i jednu u svojoj kući, ali vjerojatno nije imao mogućnost da ih detonira s krova gdje je ubijen, svjedočio je Wray.

“Izgleda da zbog položaja on/off na prijemnicima, da bi, ako je pokušao detonirati te uređaje s krova, to ne bi uspjelo,” rekao je Wray.

FBI istražuje pucnjavu kao pokušaj atentata i kao potencijalni čin domaćeg terorizma.

Istražitelji kažu da je Crooks ispalio približno osam puta iz puške u stilu AR na bivšeg predsjednika prije nego što ga je ubio kontrasniperista Tajne službe SAD-a.

Službenici FBI-a su više puta tvrdili da vjeruju da je napadač djelovao sam i koristio pušku koju je legalno kupio njegov otac. U srijedu je Wray ponovio da nema dokaza o bilo kakvim suurotnicima.

“Već neko vrijeme govorim da živimo u okruženju povišene prijetnje,” rekao je Wray. “Napadač može biti mrtav, ali istraga FBI-a je u tijeku.”

Istražitelji su pregledali telefon i računar napadača, pretražili njegovu povijest pretraživanja i spavaću sobu te su razgovarali s njegovom porodicom i prijateljima, ali su se borili da utvrde što je motiviralo 20-godišnjeg potencijalnog atentatora da djeluje.

Također, Crooks nije imao prethodne kontakte s FBI-om, kažu službenici, i nije ranije bio na njihovom radaru ili u bazama podataka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...