OVO SE NIJE SMJELO DESITI: Benjamin Netanyahu govorio pred američkim Kongresom, zatražio još oružja za nastavak rata

Bio je to rekordni četvrti govor stranog lidera na zajedničkom sastanku Senata i Zastupničkog doma, nadmašivši britanskog ratnog čelnika Winstona Churchilla koji je održao tri govora.

  • Svijet

  • 24. Jul. 2024  24. Jul. 2024

  • 0

Više od 50 demokrata bojkotovalo je današnji govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Kongresu SAD-a dok se ispred ove institiucije održava protest nekoliko hiljada građana.

Najznačajniji izostanak bio je američke potpredsjednice Kamale Harris, inače i predsjednice Senata, koja se pravdala kako je propustila obraćanje zbog “dugo planiranog putovanja”.

Također, ni nezavisni zastupnik Bernie Sanders, nekada jedan od kandidata demokrata za američke predsjedničke izbore, nije prisustvovao govoru Netanyahua, kojeg je optužio za ratni zločin.

Ipak, Netanyahu je dobio ovacije kada je izašao za govornicu kako bi se obratio zajedničkoj sjednici Kongresa, a zastupnici su više puta ustali kako bi mu aplaudirali tokom govora koji je trajao gotovo sat vremena.

Tokom obraćanja izraelskog premijera kamere su zabilježile i trunutak kada je zastupnica demokrata iz Mičigena, Rashida Tlaib, čiji je dio porodice pod okupacijom na Zapadnoj obali, pokazala znak sa natpisom “ratni zločinac” dok je sjedila sa palestinskom kefijom, obmotanom preko ramena. Tlaib je prošle godine osuđena zbog oštre kritike ponašanja Izraela u agresiji na Gazu.

Republikanci su optužili Harris, novu demokratsku kandidatkinju za predsjednika SAD-a, da je pokazala “nelojalnost” prema savezniku.

Zanimljivo, ni potpredsjednik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, JD Vance, također se nije pojavio na obraćanju Netanyahua govoreći da ima obaveze prema kampanji.

Netanyahu bi se u četvrtak trebao sastati s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, ali i sa Harris. U petak je predviđen njegov susret sa Trumpom.

ŠTA JE PORUČIO NETANYAHU?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao je vatreni govor u kojem je rekao da se SAD i Izrael nalaze na "raskrižju povijesti" i da u ovo vrijeme globalnog "preokreta" trebaju jedni druge više nego ikada, javljaju svjetske novinske agencije.

"Da bi snage civilizacije trijumfirale, Amerika i Izrael moraju stajati zajedno", rekao je on dok su zastupnici pljeskali.

Netanyahu je rekao da će Izrael uvijek ostati "američki nezamjenjiv saveznik" i "odani prijatelj" i zahvalio je SAD-u na potpori.

"Zajedno ćemo osigurati briljantnu budućnost za obje naše nacije", kazao je. 

On je nahvalio Donalda Trumpa i rekao da mu je "laknulo kad je izašao živ i zdrav iz podlog" pokušaja atentata na njega. Dodao je da u demokracijama "nema mjesta političkom nasilju".


Zahvalio je Trumpu na mjerama koje je poduzeo kako bi podržao Izrael tokom svog predsjedničkog mandata, uključujući premještanje američke ambasade u Jeruzalem i priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Status Jeruzalema i Golanske visoravni sporni su prema međunarodnom pravu.

Ustvrdio je da bi "ubrzana" američka vojna pomoć mogla "dramatično ubrzati" kraj rata u Gazi i pomoći u sprječavanju šireg bliskoistočnog rata.

Citirao je apel Winstona Churchilla Amerikancima tokom Drugog svjetskog rata: "Dajte nam alat i mi ćemo završiti posao."

"Dan nakon što porazimo Hamas, pojavit će se nova Gaza", istaknuo je Netanyahu.

On je pozvao na "demilitarizirani i deradikalizirani" Pojas Gaze za koji kaže da bi ga trebala voditi "civilna uprava".

"Ali u doglednoj budućnosti moramo zadržati važnu sigurnosnu kontrolu... kako bismo osigurali da Gaza više nikada ne bude prijetnja Izraelu", kazao je on.

Istaknuo je da Izrael ne namjerava "preseliti Gazu".

Dodao je da buduća uprava Gaze ne bi trebala nastojati uništiti Izrael. "To nije previše za tražiti."

Netanyahu je rekao američkim zastupnicima da je "pobjeda na vidiku" te da će "poraz Hamasa biti snažan udarac iranskoj osovini terora" u kojoj je, nastavio je, i Hezbolah, koji djeluje u južnom Libanonu i koji u posljednjih devet mjeseci gotovo svakodnevno napada Izrael.

"Izrael će učiniti sve što moramo da vratimo red na našu sjevernu granicu i da vratimo naše ljude na sigurno u naše domove."

Također je rekao da SAD i Izrael mogu stvoriti sigurnosni savez na Bliskom istoku kako bi se suprotstavili iranskoj "prijetnji", te da bi se sve zemlje koje žele mir s Izraelom trebale pridružiti takvom savezu.

Istaknuo je da su u toku intenzivni napori za oslobađanje talaca i obraćajući se porodicama talaca, koji su također nazočili zajendičkoj sjednici Kongresa, obećao da "neće stati sve dok svi njihovi voljeni ne budu kod kuće".

Izaelski premijer također se zahvalio predsjedniku Joeu Bidenu na njegovim "neumornim naporima u ime talaca".

Bio je to rekordni četvrti govor stranog lidera na zajedničkom sastanku Senata i Zastupničkog doma, nadmašivši britanskog ratnog čelnika Winstona Churchilla koji je održao tri govora.

Protesti ispred Kongresa

HIljade demonstranata izašle su na obližnje ulice uz najjače mjere sigurnosti od napada 6. januara 2021. Zgrada Capitola bila je okružena visokom ogradom, uz veliku prisutnost policije.

Prije nego je izraelski premijer počeo svoj govor, policija je izvijestila je da su neki od demonstranata postali nasilni, zbog čega su upotrijebili papreni sprej.

Propalestinske organizacije i studenti mjesecima su demonstrirali u SAD-u protiv izraelske ofanzive u Gazi gdje je izraelska vojska u osam mjeseci ubila gotovo 40.000 Palestinaca, dok je gotovo svih 2,3 miliona ljudi raseljeno.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...