NETANYAHU DANAS U BIJELOJ KUĆI: Biden vrši pritisak na Izrael i Hamas da pristanu na njegov prijedlog

Nakon podnevnih razgovora, Biden i Netanyahu sastat će se s porodicama američkih talaca

  • Svijet

  • 25. Jul. 2024  25. Jul. 2024

  • 0

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu spreman je u četvrtak doći u dugo očekivanu posjetu Bijeloj kući kako bi se sastao s predsjednikom Joeom Bidenom i vjerojatnom demokratskom kandidatkinjom potpredsjednicom Kamalom Harris u bitnom trenutku za sve troje političara.

Netanyahuova posjeta Bijeloj kući, prva otkako je bivši predsjednik Donald Trump napustio ured 2020., dolazi u vrijeme sve većeg pritiska na svo troje da pronađu kraj devetomjesečnog rata koji je ostavio više od 39.00 ubijenih u Gazi. Štaviše, deseci izraelskih talaca još pate u zatočeništvu Hamasa.

Biden vrši pritisak da natjera Izrael i Hamas da potvrde njegov prijedlog o oslobađanju preostalih talaca u Gazi kroz tri faze - nešto što bi bilo postignuće koje potvrđuje nasljeđe za 81-godišnjeg demokrata koji je u ovoj sedmici odustao od kandidature za reizbor i podržao Harris. To bi također mogao biti podstrek za Harris u njenom pokušaju da ga naslijedi.

Zvaničnici Bijele kuće kažu da su pregovori u završnoj fazi, ali još ima pitanja koja treba riješiti.

Nakon podnevnih razgovora, Biden i Netanyahu sastat će se s porodicama američkih talaca.

Harris, koja će se kasnije odvojeno sastati s Netanyahuom, pokušava pokazati da ima hrabrosti služiti kao vrhovna zapovjednica. Također je pomno posmatraju oni na političkoj ljevici koji kažu da Biden nije učinio dovoljno da prisili Netanyahua da prekine rat, i republikanci koji je žele označiti kao nedovoljnu u podršci Izraelu.

Netanyahu, u međuvremenu, pokušava upravljati svojim delikatnim političkim trenutkom. Suočen je s pritiskom porodica talaca koje zahtijevaju sporazum o prekidu vatre kako bi svoje najmilije vratili kući, i ekstremno desničarskih članova njegove vladajuće koalicije koji zahtijevaju da se odupre bilo kakvom dogovoru koji bi mogao spriječiti izraelske snage da eliminiraju Hamas.

Netanyahu je u vatrenom obraćanju prije zajedničke sjednice Kongresa u srijedu ponudio čvrstu odbranu ponašanja Izraela tokom rata i oštro se obrušio na optužbe Međunarodnog kaznenog suda za izraelske ratne zločine, prenosi AP.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...