"MEKO PRIZEMLJENJE": Američka ekonomija na pragu izuzetno rijetkog dostignuća

Preduzeća nastavljaju da ulažu, a ključni pokazatelj potrošačke potražnje bio je snažan ove godine, piše CNN.

  • Ekonomija

  • 25. Jul. 2024  

  • 0

Ekonomski rast u prvoj polovini godine bio je solidan, sa ekonomijom koja je u drugom kvartalu rasla po snažnoj godišnjoj stopi od 2,8%, prema svježim podacima Ministarstva trgovine SAD-a objavljenim u četvrtak, koji su prilagođeni za inflaciju i sezonske promjene.

Preduzeća nastavljaju da ulažu, a ključni pokazatelj potrošačke potražnje bio je snažan ove godine, piše CNN.

Kako se ekonomija nastavila širiti od aprila do juna, inflacija je nastavila opadati, pokazuje najnoviji izvještaj o BDP-u, i čini se da je na putu da se dodatno uspori prema cilju Federalnih rezervi od 2%.

Trgovci na Wall Streetu su uvjereni da će Fed uvesti prvo smanjenje kamatnih stopa u septembru, a ključni zvaničnici Feda su dali suptilne signale da su postali zadovoljniji s eventualnim smanjenjem stopa.

Američka ekonomija je na putu da postigne tzv. "meko prizemljenje," što je kada se inflacija vrati na ciljanu stopu Fed-a bez recesije — podvig koji se desio samo jednom, tokom 1990-ih, prema nekim ekonomistima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...