PROCURILA SNIMKA: Drama na Aljasci, ruski i kineski bombarderi u zraku, Amerikanci poslali borbene avione, reagirala i Kanada...

Ipak, senatorica s Aljaske Lisa Murkowski nazvala je događaj "neviđenom provokacijom naših protivnika", dodajući da je to "prvi put da su presretnuti kako rade zajedno"

  • Svijet

  • 26. Jul. 2024  

  • 0

Rusija i Kina po prvi su put izvele let strateških bombardera u zajedničkoj patroli u blizini Aljaske, što upozorava na sve širi okvir sposobnosti vojnog partnerstva, koje izaziva sve veću zabrinutost u SAD-u i među njihovim saveznicima.

Američki i kanadski borbeni zrakoplovi detektirali su, pratili i presreli dva ruska zrakoplova TU-95 i dva kineska H-6 kasno u srijedu, prema Sjevernoameričkom zapovjedništvu zračne svemirske odbrane (NORAD), pod kojim SAD i Kanada zajednički upravljaju satelitima, radarima i borbenim zrakoplovima.

NORAD je izvijestio da četiri bombardera nisu ušla ni u američki ni u kanadski zračni prostor, već su djelovala u identifikacijskoj zoni protuzračne odbrane (Air Defense Identification Zone - ADIZ) Aljaske i nisu predstavljala prijetnju, prenosi Financial Times. ADIZ je jednostrano proglašena tampon zona u međunarodnom zračnom prostoru u kojoj zemlje nadziru letove zbog prevencije mogućih potencijalnih prijetnji sigurnosti.

"Nije neobično da ruski bombarderi koji lete kroz ADIZ (iznad Aljaske) budu presretnuti, ali vjerujem da je to prvi slučaj zajedničkog ruskog i kineskog leta u toj zoni", rekao je Alexander Korolev, stručnjak za rusko-kinesku vojnu suradnju sa Univerziteta New South Wales u Sydneyu.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da se zajednička patrola odvijala u "novom području zajedničke operacije" iznad Arktika i sjevernog Tihog okeana u trajanju od pet sati. Rečeno je i da su ruski lovci Su-30 i Su-35 bili podrška bombarderima tokom leta.

Ruski i kineski zrakoplovi "postupali su striktno u skladu s međunarodnim pravnim statutima" i "nisu povrijedili zračni prostor stranih zemalja", saopćilo je rusko ministarstvo. Kina je potvrdila da je provela zajedničku stratešku zračnu patrolu s Rusijom iznad Beringovog mora, u skladu sa svojim godišnjim planom zajedničkih vojnog angažmana.

Ministarstvo odbrane saopćilo je kako je ovaj manevar pomogao produbljenje međusobnog bilateralnog strateškog povjerenja i koordinacije te da nije bio usmjeren ni na koju treću zemlju. Patrola nije imala "nikakve veze s trenutnom međunarodnom situacijom", rekao je glasnogovornik u četvrtak.

Ipak, senatorica s Aljaske Lisa Murkowski nazvala je događaj "neviđenom provokacijom naših protivnika", dodajući da je to "prvi put da su presretnuti kako rade zajedno", piše BBC.

Kinesko-ruski manevri predstavljaju daljnje širenje značajne vojne suradnje dviju zemalja. Visoki američki odbrambeni dužnosnici izvijestili su američke zastupnike ranije ove godine da američka vojska preispituje strukturu svojih snaga i planira uzeti u obzir kinesko-rusku vojnu suradnju u razmatranju potencijalnog budućeg sukoba.

Alexey Muraviev, profesor nacionalne sigurnosti i strateških studija na Univerzitetu Curtin u Perthu, kaže je da je manevar na Aljasci "nastavak njihovih napora da izvrše pritisak na SAD u arktičkoj regiji".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...