ŠTA SE DEŠAVA: U Njemačkoj najviše lažnih novčanica od 2017.

Krivotvorene novčanice "zapnu za oko", posebno one od 10 i 20 eura, objašnjava član uprave Bundesbanka Burkhard Balz

  • Ekonomija

  • 26. Jul. 2024  

  • 0

Njemačka centralna banka izvijestila je danas da je u prvoj polovini godine iz opticaja povukla najviše krivotvorenih novčanica u sedam godina. U prvih šest mjeseci ove godine otkriveno je 38.578 krivotvorenih novčanica nominalne vrijednosti 2.4 miliona eura, za 29 posto više nego u drugoj polovini 2023., objavio je Bundesbank, prenosi Hina.

Broj krivotvorina najveći je od 2017. godine. Krivotvorene novčanice "zapnu za oko", posebno one od 10 i 20 eura, objašnjava član uprave Bundesbanka Burkhard Balz znatno veći broj otkrivenih krivotvorina. Gubitak povezan s krivotvorenim novčanicama tek je blago porastao, za pet posto, utvrdio je Bundesbank.

Najviše ima krivotvorenih novčanica od 50 eura

Najzastupljenije su među krivotvorinama novčanice od 50 eura, s udjelom od 37 posto. Slijede one od 20 eura s udjelom od 30 posto. I krivotvorene novčanice od 10 eura bile su u prvoj polovini godine znatno češće nego u prethodnih šest mjeseci, ali su činile samo sedam posto krivotvorina. 

Krivotvorene novčanice od 200 i 500 eura zamjetno su se pak prorijedile u odnosu na drugu polovinu prošle godine i činile su samo deset posto krivotvorina. "U cjelini gledano, broj krivotvorenih novčanica zadržao se na niskoj razini", naglasio je dužnosnik Bundesbanka, s devet krivotvorenih novčanica na 10 hiljada stanovnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...