NOVI UDARAC ZA RUSIJU: Procurili detalji vojnog posla teškog 5 milijardi dolara, razotkriveni važni podaci o...

Curenje podataka pokazuje da Rusija ne može osigurati osjetljive informacije, a mail jednog profesora posebno je neugodan...

  • Svijet

  • 26. Jul. 2024  

  • 0

Kibernetička aktivistička grupa Cyber ​​Resistance je 15. jula, u saradnji s međunarodnom obavještajnom zajednicom InformNapalm, počela objavljivati ​​seriju dokumenata pod nazivom BaumankaLeaks, piše DefenceBlog.

Riječ je o podacima dobivenim iz hakiranih e-mailova visokih ruskih oficira, koji otkrivaju osjetljive informacije o rusko-indijskim odbrambenim ugovorima, uključujući ugovor o indijskoj kupovini ruskih raketnih sistema S-400.

Objava podataka dogodila se otprilike u isto vrijeme kad i diplomatski incident Indije i Ukrajine. Naime, Ministarstvo vanjskih poslova Indije pozvalo je ukrajinskog ambasadora na razgovor nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski osudio sastanak indijskog premijera Narendre Modija i ruskog predsjednika Vladimira Putina, taman kad se događao ruski napad na dječju bolnicu u Kijevu.

Kao odgovor, InformNapalm je odlučio otkriti detalje o rusko-indijskim odbrambenim ugovorima, uključujući popis opreme prema ugovoru o nabavci S-400, koji je isprva trebao biti objavljen u skraćenom obliku. Ugovor o S-400 Trijumf, potpisan 2018. tokom Putinova posjeta Indiji, najavljen je kao značajan posao za rusku odbrambenu industriju, vrijedan više od 5 milijardi dolara. Ovaj sporazum je i strateški potez za produbljivanje indijske ovisnosti o ruskoj vojnoj tehnologiji.

Međutim, dogovor je postao "problematičan" nakon učestalih odgoda isporuka komponenti sustava zbog "vlastitih potreba" Rusije u njezinom ratu protiv Ukrajine. Unatoč ovim neuspjesima, Rusija i dalje nastoji ispoštovati dogovor kako bi zadržala svoj strateški utjecaj na Indiju. Objavljeni e-mailovi uključuju detaljne popise elemenata sistema S-400, s količinama i šiframa svih komponenti, uključujući rezervne dijelove. Dokumenti također navode tačan broj i tip raketa koje će Rusija isporučiti Indiji.

S obzirom na to da se radi o oružju od gotovo strateškog značaja za Indiju, a koje služi za presretanje protivničkih letjelica (aviona, helikoptera...) i projektila, New Delhi sasvim sigurno nije sretan zbog ovog curenja podataka.

Jedan od ključnih e-mailova poslao je Vladimir Červakov, voditelj Odsjeka za protivzračnu odbranu Moskovskog državnog tehničkog univerziteta Bauman, članovima fakulteta, otkrivajući detaljnu analizu sistema S-400.

Curenje ovih podataka pokazuje kako Rusija nije sposobna osigurati osjetljive informacije, zbog čega predstavlja izravnu sigurnosnu prijetnju svojim partnerima, pa je to opomena zemljama koje učestvuju u vojnim sporazumima s Rusijom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...