RISKANTNI POSLOVI VIKTORA ORBANA: Podigao je najveći kredit u historiji Mađarske, a mora ga brzo vratiti!

Novi kineski kredit najveći je udio u državnom dugu, a drugi je također kredit China Eximbank za projekt željeznice Budimpešta-Beograd vrijedan 917 miliona dolara (877 miliona eura na dan izvlačenja).

  • Evropa

  • 27. Jul. 2024  

  • 0

Mađarska je ovog proljeća posudila milijardu eura od tri kineske banke, što predstavlja najveći kredit koji je Budimpešta ikada podigla, otkrivaju podaci s web stranice vladine agencije za kredit, piše Politico.

Kredit koji su osigurale Kineska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kine i mađarska podružnica Kineske banke u potpunosti je povučen 19. aprila i mora se vratiti u roku od tri godine.

Budimpešta se o tom pitanju nije oglašavala. Prvi je o tome u četvrtak izvijestio mađarski poslovni časopis Portfolio, a zatim je potvrdila vladina agencija.

Do pozamašnog zaduživanja dolazi u vrijeme kada Budimpešta ulaže napore u produbljivanje svojih veza s Pekingom. Kineske kompanije, poput proizvođača električnih automobila BYD ili tehnološkog diva Huawei, do sada su uložile ukupno oko 16 milijardi eura u Mađarsku, prema navodima mađarskog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjártóa.

imageVIktor Orban i Xi Jinping (Foto: Handout/Afp)

"Ugovor o zajmu omogućuje financiranje ulaganja između ostalog u infrastrukturu i energetiku. Transakcija zadržava omjer javnog duga i BDP-a unutar gornje granice od 28,9 posto", rekla je vladina agencija za Portfolio u četvrtak ujutro nakon što su prvi put izvijestila o zajmu.

U maju je Szijjártó također najavio niz zajedničkih infrastrukturnih projekata s Kinom, uključujući brzu željeznicu do aerodroma u Budimpešti, teretnu željezničku liniju oko glavnog grada Mađarske, naftovode između Mađarske i Srbije te nuklearnu suradnju.

"Razvili smo visok stepen međusobnog političkog povjerenja. Naši su bilateralni odnosi najbolji u povijesti i krenuli smo na zlatno putovanje", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping prije svog posjeta Budimpešti u maju. Nekoliko sedmica kasnije, odmah nakon preuzimanja kormila rotirajućeg Vijeća predsjedavajućeg EU-a, Orbán je posjetio kinesku prijestolnicu.

Uz mađarski javni dug koji je na rekordnih 140 milijardi eura (73,5 posto BDP-a) i proračunski deficit od 6,7 posto BDP-a, Budimpešti je očajnički potrebna gotovina. Budimpešta još uvijek čeka milijarde eura iz EU fondova.

Novi kineski kredit najveći je udio u državnom dugu, a drugi je također kredit China Eximbank za projekt željeznice Budimpešta-Beograd vrijedan 917 miliona dolara (877 miliona eura na dan izvlačenja).

Iako je Portfolio spomenuo da je kamatna stopa promjenjiva, vlada nije otkrila više pojedinosti o visini kamatne stope, rasporedu otplate ili drugim detaljima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...