POJAVILI SE LAŽNI EURI: Najviše zaplijenjenih novčanica u apoenima od…

S druge strane, štampani novac od 200 i 500 eura pao je na tek desetinu.

  • Ekonomija

  • 27. Jul. 2024  

  • 0

U Njemačkoj se u prvoj polovici godine pojavilo više krivotvorenih novčanica nego u bilo kojem trenutku u prethodnih sedam godina. Pritom među njima jedva da ima velikih, objavila je Bundesbanka.

Naime, vlasti su zaplijenile 38.578 novčanica, ukupne nominalne vrijednosti 2,4 miliona eura. U 2017. bilo ih je više, 39.685.

U usporedbi s drugom polovinom prošle godine krivotvorenih novčanica bilo je 29 posto više, objavila je njemačka centralna banka.

Međutim, šteta od puštanja u opticaj krivotvorenih novčanica povećala se samo za pet posto od prošle godine, jer kriminalci preferiraju manje apoene.

Najzastupljenije su lažne novčanice od 50 eura, s udjelom od 37 posto. Slijede dvadesetice, s 30 posto. Među svim krivotvorenim novčanicama 15 posto je onih s brojem 100.

U prvih šest mjeseci ove godine novčanica od 10 eura bilo je znatno više, no i dalje ih je bilo samo sedam posto.

S druge strane, štampani novac od 200 i 500 eura pao je na tek desetinu.

“Sve u svemu, malo je lažnog novca u opticaju – statistički, bilo ih je devet od 10.000 stanovnika Njemačke”, rekao je predsjednik upravnog odbora Bundesbanke Burkhart Balz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...