ŠTA KOŠTA DA KOŠTA: Radončićev Avaz prenosi pisanje zabranjenog ruskog medija s beogradskom adresom…

Tu je i integralni naslov i ilustracija koju su servirali iz beogradske redakcije zabranjenog ruskog medija.

  • Vijesti

  • 03. Avg. 2024  03. Avg. 2024

  • 2

Iako bi za ovaj tekst bila idealna rubrika pod nazivom „Vjerovali ili ne“, ipak nema razloga za nevjericu kada je u pitanju pisanje „Avaza“, osnivača Fahrudina Radončića.

Još uvijek je svježa naslovnica iz 24. maja 2024. godine nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici na kojoj su "Rusija i Kina bile opravdano protiv".

Naime, „Avaz“ je prenio tekst zabranjenog ruskog medija Russia Today, iz čije je beogradske redakcije stigao članak o vezama pripadnika radikalnog pokreta Hezbolah i Armije RBiH.

-Tokom govora na sahrani Fouad Shukr, visokog zvaničnika Hezbolaha koji je ubijen u izraelskom udaru na predgrađe Bejruta u utorak, lider te šiitske militantne organizacije Hasan Nasralah dotakao se i jednog "zanimljivog" detalja iz bogate biografije stradalog oficira.

-Mučenik Fuad Šukr bio je vođa grupe koja je otišla u Bosnu da podrži muslimane početkom devedesetih - rekao je Nasralah tokom govora, piše RT, inače zabranjeni ruski medij u Europskoj uniji, a od slova do slova prenosi Radončićev „Avaz“.

-Veze Hezbolaha sa Armijom BiH tokom rata u BiH nisu tajna. Na kraju krajeva, ta organizacija nikada nije pokušala da prikrije svoju podršku bosanskim muslimanima, a njihove akcije bile su dio šireg iranskog angažmana u sukobu na prostoru bivše SFRJ, piše RT, a prenosi „Avaz“.

OPASNE DEZINFORMACIJE I SPECIJALNI RAT

Vijeće Evropske unije prije dvije godine je donijelo odluku da hitno obustavi emitovanje ruskih medija Sputnik i RT/Russia Today širom EU “sve dok Ruska Federacija i njeni povezani mediji ne prestanu da sprovode akcije dezinformacije i manipulacije informacijama protiv EU i njenih država članica.”

Vijeće JE uvelo dodatne restriktivne mjere kao odgovor na “ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu.”

“Sistematska manipulacija informacijama i dezinformacije od strane Kremlja se primjenjuju kao operativno oruđe u njegovom napadu na Ukrajinu. To je također značajna i direktna prijetnja javnom redu i sigurnosti Unije. Danas činimo važan korak protiv Putinove operacije manipulacije i zatvaramo slavinu za ruske državne medije u EU”, navedeno je u saopćenju Vijeća.

Također je navedeno da su već ranije uvedene sankcije rukovodstvu RT-a, uključujući glavnoj urednici Margariti Simonyan.

Sputnik i Russia Today su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti Ruske Federacije i od suštinske su važnosti i instrumentalni u podsticanju i podršci vojne agresije na Ukrajinu, kao i za destabilizaciju susjednih zemalja”, izjavio je Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

On je rekao da se Rusija uključila u “sistematsku, međunarodnu kampanju dezinformacija, manipulacije informacijama i iskrivljavanja činjenica kako bi unaprijedila svoju strategiju destabilizacije susjednih zemalja, EU i njenih država članica.”

Meta tih dezinformacija i manipulacija informacijama su često bile političke stranke u EU, posebno tokom izbornih perioda, navedeno je. Također se navodi da je na meti bilo civilno društvo u zemljama EU, te manjine, izbjeglice i sama funkcionalnost institucija EU i zemalja članica.

“Evropska unija najoštrije osuđuje ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i zahtijeva da Rusija odmah prekine svoje vojne akcije, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cijele teritorije Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, suverenitet i nezavisnost unutar svojih međunarodno priznatih granica”, navode iz Vijeća.

I ne samo to. Naime, „Avaz“ je prenio i integralni naslov i ilustraciju koju su servirali iz beogradske redakcije zabranjenog ruskog medija.

Pa, šta košta da košta…

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...