ŽELJANA ZOVKO OTKRILA STRATEGIJU ZAGREBA: "Završiti priču o legitimnom zastupanju Hrvata, a zatim razjasniti ulogu Hrvata u obrambenom ratu u BiH!"

Rješenje Hrvata u BiH, rješenje BiH je sigurnosno pitanje za Republiku Hrvatsku. Moja zadaća, koju neću sama moći završiti, je prvo da se završi priča o legitimnom zastupanju Hrvata, a drugo da se razjasni uloga Hrvata u obrambenom ratu u BiH, njihova pomoć u samoj Hrvatskoj i njihova pomoć Bošnjacima u BiH da opstanu kao narod usred srpske agresije koje su postojale u to vrijeme", kazala je Zovko. 

  • Politika

  • 03. Avg. 2024  03. Avg. 2024

  • 6

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko dala je opširan intervju zagrebačkom portalu 24sata.hr na početku svog novog mandata. 

Najviše je, očekivano, govorila o Bosni i Hercegovini i položaju Hrvata u njoj, te šta je ona učinila na tom polju. 

"Ponosna sam na ono zbog čega sam i dobila najviše glasova u samoj Bosni i Hercegovini od Hrvata iz BiH, a to je internacionalizacija pitanja Hrvata u BiH i stavljanja njihovog obespravljenog položaja na agendu u EU parlamentu i uklanjanja svih onih 'crnih legendi' koje su Hrvatima u BiH pričani, da su oni uzrok problema, a ne da se problemi prave samim Hrvatima i da će ako ne dođe do rješavanja problema doći do sigurnosnog problema na granicama s EU. To smo vidjeli s pojavom velikih i organiziranih migrantskih valova, preko BiH, koja je od nekih grupacija prepoznata kao slaba točka za prolazak migranata. Na to sam često ukazivala, Zeleni u EU parlamentu će često koristiti BiH kao jednu zemlju s kojom će se poigravati i željeti da bude laki prolaz valovima migranata koji dolaze iz Turske, Sirije, Afganistana i to smo vidjeli da je slučaj kad smo došli u tešku krizu i agresiju na Ukrajinu. Rusija je počela koristiti kao oružje to prebacivanje migranata na granice, tad su tek sve članice u EU shvatile u kakvoj je poziciji Hrvatska bila po pitanju migranata", kazala je Zovko.  

Promjena izbornog zakona za budućnost, revizija historije hrvatske ratne politike za prošlost

Pitanje koje Zovko najviše interesuje je, naravno, donošenje novog izbornog zakona u BiH prema željama HDZ-a. Otkrila je i na čemu će najpredanije raditi u budućnosti. 

"Mjesta za napredak ima u donošenju pravednog izbornog zakona. Ovo što se dogodilo s Hrvatima i donošenjem Schmidtovih izbornih pravila zapravo je učinjeno da bi Hrvati ostali politički živi, ali na duže staze će ih znatno oštetiti. Moguće su makinacije u tom izbornom prekrajanju što je on učinio, tako da svako daljnje donošenje i nametanje izbornih pravila samo ide na štetu Hrvata. Pravedan izborni zakon gdje će Hrvati imati legitimnog predstavnika zagarantiranog u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine može biti garancija za napredak i raspodjelu sredstava koja dolaze iz EU. Krajnje je vrijeme da se novac prestane trošiti na međunarodnu administraciju, da se uloži u ljudske resurse u samoj BiH, a administracija će povući više novca i napraviti razlog za ostanak ljudi u BiH. Sve drugo je veliki sigurnosni problem za same građane Hrvatske jer ćemo imati jednu propalu državu na granicama. Rješenje Hrvata u BiH, rješenje BiH je sigurnosno pitanje za Republiku Hrvatsku. Moja zadaća, koju neću sama moći završiti, je prvo da se završi priča o legitimnom zastupanju Hrvata, a drugo da se razjasni uloga Hrvata u obrambenom ratu u BiH, njihova pomoć u samoj Hrvatskoj i njihova pomoć Bošnjacima u BiH da opstanu kao narod usred srpske agresije koje su postojale u to vrijeme", kazala je Zovko. 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...