GRB NEMANJIĆA I HIMNA "BOŽE PRAVDE" U NSRS-u: Iz Delegacije EU za "SB" odgovorili zašto su bili na antiustavnoj raspravi

"Slobodna Bosna" kontaktirala je Delegaciju EU s pitanjima zašto su se predstavnici Delegacije EU našli na antiustavnoj raspravi u NSRS-u, da li im je poznata odluka Ustavnog suda BiH o ovoj inicijativi ili zakoni o zastavi i grbu BiH, te na kraju i da predstavnici iznijeli neki stav na sjednici NSRS-a i koji.

  • Vijesti

  • 05. Avg. 2024  05. Avg. 2024

  • 1

Protekle sedmice u Banjoj Luci održana je posljednja javna rasprava o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. Riječ je o zakonskoj inicijativi predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića da se, uz obilježja RS-a - amblem, zastavu i himnu “Moja Republika”, mogu koristiti i obilježja Srbije - zastava, grb Nemanjića i himna “Bože pravde”.

Prilikom rasprave o nacrtu ovog zakona u NSRS-u, poslanici iz reda bošnjačkog naroda su zatražili intervenciju članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, podsjećajući da je Ustavni sud BiH obilježja Nemanjića već jednom ukinuo.

Protivzakonita inicijativa

Na javnoj raspravi održanoj u Banjoj Luci prisustovali su predstavnici Delegacije Evropske unije i Misije OSCE-a, što je informacija koja je iznenadila dopredsjedavajućeg državnog parlamenta Denisa Zvizdića (NiP).

U objavi na svom X-nalogu on je to ocijenio kao vijest koja mu "djeluje kao da je iz rubrike 'vjerovali ili ne'".

Zvizdić je u svojoj objavi prozvao Delegaciju EU i Misiju OSCE-a da objasne javnosti "da li su ti predstavnici imali svoj stav o toj antiustavnoj i protivzakonitoj inicijativi, imajući u vidu raniju odluku Ustavnog suda BiH kao i Zakon o zastavi BiH i Zakon o  grbu BiH, i ako su imali stav - koji je to stav?"

Redovna diplomatska praksa

"Slobodna Bosna" kontaktirala je Delegaciju EU s pitanjima zašto su se predstavnici Delegacije EU našli na antiustavnoj raspravi, da li im je poznata odluka Ustavnog suda BiH o ovoj inicijativi ili zakoni o zastavi i grbu BiH, te na kraju i da predstavnici iznijeli neki stav na javnoj raspravi i koji.

"Predstavnici Evropske unije u Bosni i Hercegovini prate rad izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima vlasti u BiH, uključujući javne rasprave, sjednice zakonodavnih tijela i druge relevantne sastanke kako bi pomno pratili i ocijenili političko okruženje i kontekst u zemlji. Riječ je o redovnoj diplomatskoj praksi koju primjenjuju strane diplomate širom svijeta, uključujući i BiH, a omogućava im informisanost o dinamici dešavanja u zemlji. Njihovo prisustvo na ovakvim događajima ne predstavlja saglasnost ili legitimaciju prijedloga koji se razmatraju", odgovorili su iz Odjela za komunikacije Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini za "SB".

Podsjećamo, Delegacija Evropske unije našla se nedavno na meti kritika nakon što je u utorak, 16. jula položila cvijeće na groblju u Bratuncu na kojem su sahranjeni i poginuli borci Vojske RS-a.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...