VUČIĆ JE NAGRADIO STOLICOM U VLADI, PA TATJANA MACURA SE MORA ODUŽITI REŽIMU: "Zbog Oluje u Hrvatskoj se rađa manje Srba nego drugih nacionalnosti"

Procjena demografa je da će do 2050. godine usljed odumiranja stare populicije u Hrvatskoj biti tek 30.000 Srba starosjedelaca.

  • Regija

  • 04. Avg. 2024  

  • 1

"Demografske posljedice hrvatske akcije 'Oluja' sprovedene prije 29 godine dovele su do toga da se danas u Hrvatskoj rađa manje Srba nego drugih nacionalnosti", istakla je ministrica bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za rodnu ravnopravnost, sprečavanje nasilja nad ženama i ekonomsko i političko osnaživanje žena Tatjana Macura.

Ona je ukazala da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" dovela do toga da Srba danas gotovo da nema na prostoru Hrvatske, a procjena demografa je da će do 2050. godine usljed odumiranja stare populicije u Hrvatskoj biti tek 30.000 Srba starosjedelaca.

Macura je u saopćenju navela da je, prema dostupnim podacima iz 2020. godine, u Hrvatskoj rođeno 33.270 Hrvata, 586 Srba i 674 Roma.

Ona je objasnila da podaci iz popisa 2021. godine pokazuju da Srbi u Hrvatskoj čine 3,2 posto populacije, od čega je samo 1,5 posto djece, dok je 6,1 posto starijih od 65 godine i uglavnom je riječ o starijim povratnicima, prenosi Srna.

Macura je navela da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja", započeta 4. avgusta 1995. godine, dovela do najvećeg etničkog čišćenja u modernoj istoriji Evrope.

Ona je ocijenila da je pogromom raseljeno više od 220.000 Srba sa prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banije i Korduna i da je najveći broj njih svoje novo mjesto pod suncem pronašo upravo u Srbiji.

Macura je navela da je Srbija, kao i mnogo puta prije ili poslije, pokazala visok stepen solidarnosti i želje da se integracija sprovede u punom obimu i da skoro tri decenije kasnije izbjegli iz Hrvatske u Srbiji šire svoje porodice, školuju se i učestvuju u društveno-političkom životu ravnopravno sa srpskim građankama i građanima koji su rođeni u Srbiji.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...