MAĐARSKI ŠEF DIPLOMATIJE KIPTI OD BIJESA: “Evropska unije je fabrika laži”

Šef mađarske diplomatije bijesan je na Brisel jer je Mađarskoj zamuznuo 30 milijardi eura i zbog diplomatskog udara grupe zastupnika u Evropskom parlamentu koja je pozvala na akciju protiv Budimpešte, uključujući mogućnost izbacivanja Mađarske iz schengenskog prostora, javlja Politico. 

  • Evropa

  • 07. Avg. 2024  

  • 0

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nazvao je EU "fabrikom laži" zbog toga što navodno ometa mirovnu inicijativu premijera Mađarske Viktora Orbana, podržava prekid isporuke nafte preko Ukrajine i iznosi optužbe u vezi sa migracionom politikom.

Szijjarto je na Facebooku napisao da produktivnost "briselske fabrike laži" nije ometena ni činjenicama niti tradicionalnom ljetnom uspavanošću, te da je "jasno da ni konstantni neuspjesi ne ometaju njen rad".

"Briselska fabrika laži napala je mirovnu misiju (Mađarske) odmah nakon Orbanove posjete Kijevu, Moskvi, Pekingu i Floridi. Brisel je bio izložen i kada se radi o zabrani isporuke nafte, prema naređenju Ukrajinaca, a rezultat toga je da se dvije članice EU, (Slovačka i Mažarska, op.aut.)  suočavaju sa ozbiljnom prijetnjom kada se radi o sigurnosti snabdijevanja", naveo je Sijarto.

Prema njegovim riječima, Bruxelles je nakon dva neuspjeha iznio još jednu laž, tvrdeći da Mađarska pušta ruske i bjeloruske špijune u EU, prenio je TASS.

"Mi smo već jasno objasnili predstavnicima baltičkih zemalja zašto je ovo očigledna laž, ali čini se da oni ne mare za činjenice, kao ni predsjednik Evropske narodne stranke Manfred Weber", istakao je Szijjarto.

On je optužio Webera za "mađarofobiju" i dodao da čeka da vidi šta će četvrti put da izmisle baltičke zemlje ili Weber, nakon što im ni treća laž nije uspjela.

Zašto se ljuti Peter Szijjarto?

Šef mađarske diplomatije bijesan je na Brisel jer je Mađarskoj zamuznuo 30 milijardi eura i zbog diplomatskog udara grupe zastupnika u Evropskom parlamentu koja je pozvala na akciju protiv Budimpešte, uključujući mogućnost izbacivanja Mađarske iz schengenskog prostora, javlja Politico. 

U pismu, koje su inicirali češka zastupnica Danuše Nerudová i litvanski zastupnik Petras Auštrevičius, zahtijeva se da Evropska komisija hitno istraži odluku Mađarske.

Zastupnici tvrde da bi ova odluka mogla postati rupa u zakonu i ugroziti funkcioniranje schengenskog prostora kao sigurnog prostora za građane.

Pismo također sadrži upozorenje da bi, ako mađarska vlada odbije promijeniti svoju politiku, Evropska komisija i svi predstavnici EU trebali dovesti u pitanje prisutnost Mađarske u schengenskom prostoru uvođenjem novih mjera za zaštitu evropskih građana, uključujući, ako je potrebno, nove mjere kontrole na mađarskim granicama.

U dokumentu se spominje mogućnost da druge zemlje EU ne priznaju mađarske vize i uvedu kontrolu na mađarskoj granici.

Do nedjelje navečer pismo je prikupilo oko 70 potpisa, uključujući i one bivših premijera Belgije i Irske.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...