ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Najmoderniji američki borbeni avioni sletjeli na autocestu u NATO članici koja ima 1340 km granice s Rusijom

Finska i druge nordijske države imaju vojno-civilnu integraciju. Jedan od primjera su ratni avioni koji koriste autoceste i oni su utkanu u njihovu računicu nacionalne odbrane.

  • Evropa

  • 08. Sep. 2024  

  • 0

Dva aviona F-35A sletjela su u srijedu na autocestu u Finskoj u sklopu vježbe djelovanja za slučaj "budućeg rata visokog intenziteta", piše Defence News.

Dva F-35 dio su britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF), a sletjeli su na pistu kod Ranue u Finskoj. Vježba je napravljena u sklopu koncepta ACE (Agile Combat Employment). To je prvi put da su zračne snage izvele slijetanje avionom F-35 na autocestu.

Naime, kako piše Defence News, zračne snage SAD-a smatraju da bi u slučaju izbijanja rata neprijatelj mogao koristiti tzv. stand off oružje kojim se može ciljati udaljene velike američke baze u zemljama poput Japana i Guama. Upravo zato razvijen je koncept ACE. Zračne snage planiraju raspršiti operacije upotrebljavanjem manjih baza. U tom bi slučaju neprijatelj morao izvesti mnogo malih napada. U sklopu ACE-a zračne snage mogu uspostavljati gruba uzletišta za te raspršene baze ili koristiti lokalne autoceste kao piste. Vježba slijetanja na autocestu u Finskoj, istaknule su zračne snage, pokazuje da saveznici sve učinkovitije zajedno djeluju unutar okvira ACE.

"Uspješno prvo slijetanje našeg aviona F-35 pete generacije na autocestu u Europi dokaz je sve boljeg odnosa i bliske interoperabilnosti koju imamo s našim finskim saveznicima", izjavio je general James Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi. "Prilika da učimo od naših finskih kolega poboljšava našu sposobnost brzog raspoređivanja i korištenja zračnih snaga s nekonvencionalnih lokacija te odražava kolektivnu spremnost i agilnost naših snaga", dodao je Hecker.

Finska i druge nordijske države imaju vojno-civilnu integraciju. Jedan od primjera su ratni avioni koji koriste autoceste i oni su utkanu u njihovu računicu nacionalne odbrane.

Saveznički avioni koji su također vježbali slijetanje na autocestu uključivali su njemački Eurofighter Typhoon i finski školski mlazni avion Hawk.

Finska se formalno pridružila NATO-u 2023. godine, uglavnom potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu. Zračne snage saopćile su da je članstvo Finske povećalo mogućnost američkih pilota da treniraju s finskim pilotima i uče od njih na događanjima kao što je bila vježba nadmoći u zraku, održana u junu na aerodromu Ramstein u Njemačkoj.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...