OTROVALI DJECU SA LIJEKOM ZA ALERGIJU I ETIL ALKOHOLOM: Detalji nezapamćenog slučaja iz susjedstva - Ubili djecu, pa sebe

"Djeca ukoliko uzmu veliku količnu lijeka mogu doživeti srčani zastoj i dolazi do smrti, a lijek može izazazvati i epileptični napad, pa i on može biti koban ukoliko se osobi koja ga je popila ne pomogne na efikasan način ili na vrijeme"

  • Hronika

  • 08. Avg. 2024  

  • 0

Toksikološke analize jednogodišnjeg i četvorogodišnjeg dječaka sa Petrovaradina u Vojvodini utvrdile su da su otrovani i da je tako nastupila njihova smrt.

Roditelji dječaka, kako se može videti po analizama trovali su svoju djecu, a potom zajedno skočili u smrt sa solitera u novosadskom naselju Liman. U tijelima maloljetnika nađena je kombinacija lijekova - difenihidramin i etil alkohol, čija cijena je 330 dinara (5,50 KM), odnosno 250 dinara (4.20 KM).

Pa da podsjetimo, 1. marta u večernjim časovima u dvorištu ispred solitera u naselju Liman nađena su dva tijela. Pošto kod sebe nisu imali telefone i lične karte, kasnije je utvrđen njihov identitet. Policija je prilikom dolaska na adresu gdje im je prijavljen boravak zatekla jezivu scenu - nađena su tijela dva dječaka. Uviđaj je trajao satima, a onda je otkrivena jeziva pozadina zločina, roditelji su otrovali svoju djecu, a potom zajedno otišli u smrt. Do sada je ostala enigma da li je zločin počinila majka ili otac ili su to zajedno uradili.

"Više javno tužilaštvo u Novom Sadu dosadašnjom istragom i brojnim vještačenjima dobili su i analize toksikologije koji se inače, čekaju nekoliko mjeseci. Utvrđeno je da su dječaci imali u organizmu lijekove difenhidramin i etil alkohola", navode iz ovog tužilaštva, a naš sagovornik objašnjava za šta služe supstance koje su nađene u tijelu djece.

"Lijek difenhidramin koristi se, kako se može vidjeti i na zvaničnom sajtu na internetu, za terapiju protiv alergije, za sprečavanje svraba i kao lijek za spavanje koji ljekari prepisuju pacijentima koji pate od nesanice.

Lijek koji je nađen u organizmu maloljetnih dječaka, kako Kurir saznaje od farmaceuta sa kojima smo razgovarali, u državnim apotekama može da se dobije samo na prepisani recept, dok u pojedinim privatnim apotekama može da se dobije i bez njega.

"Lijek difenhidramin ima brojna neželjena dejstva, a ono što je naznačeno jeste da ne smije da se daje djeci ispod 12 godina. Ono što je naznačeno na upozorenju za korištenje lijeka kod djece koja uzmu lijek neželjene reakcije su neočekivane, suptilne reakcije lijeka na nervni sistem po tipu uznemirenosti, razdražljivosti, nervoze, drhtanja ili nesanice", navodi naš sagovornik i dodaje da lijek može da se kupi za svega 330 dinara.

"Ukoliko se lijek uzme više od dozvoljene doze ima brojne nuspojave - gubitak svijesti, pojava halucinacija, anksioznost, uznemirenost, nemir, napad, groznica, crvenilo kože i sušenje sluzokože, raširene zjenice, poremećaj srčanog ritma.

Kako nam je objasnio farmaceut, lijek je opasan ukoliko se daje djeci koja nemaju potrebu da ga koriste, a kada se kombinuje sa još nečim može biti koban.

"Djeca ukoliko uzmu veliku količnu lijeka mogu doživeti srčani zastoj i dolazi do smrti, a lijek može izazazvati i epileptični napad, pa i on može biti koban ukoliko se osobi koja ga je popila ne pomogne na efikasan način ili na vrijeme", navodi on i dodaje:

"A ukoliko je lijek korišten sa etil alkoholom može biti 100 procentno smrtnosan, jer on razori cijeli organizam jer ima skoro čisti alkohol u sebi, koji je veoma opasan. Etil alkohol može da se kupi u slobodnoj prodaji i u marketima i prodavnicama i njegova cijena iznosi oko 250 dinara.

Kako smo ranije prenosili, inspektori su u kući koju je porodica iznajmljivala našla brojne egipatske simbole zagrobnog života, pa se vjerovalo da su bili u nekoj sekti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...