"SB" OTKRIVA DETALJE DRAME U NOVOM SADU: Ekstremni desničari i fašisti skandirali ime ratnog zločinca Mladića, sukobili se s građanima, sramna uloga Vučićevog režima...

Više desetina Novosađana suprotstavilo se grupi pripadnika neonacističke organizacije „Srpski soko“, koja ima skraćenicu SS, kao zloglasne nacističke jedinice iz Drugog svjetskog rata.

  • Regija

  • 12. Jul. 2024  12. Jul. 2024

Ekstremni desničari koji su na centralnom Trgu slobode, na Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, obilježavali „godišnjicu oslobođenja“ tog grada u Bosni i Hercegovini, i dizali su ruke u znak nacističkog pozdrava.

Oni su skandirali bivšem komandantu bivše Vojske Republike Srpske, ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog počinjenih ratnih zločina i genocida u Srebrenici, i pritom su dizali ruke u znak nacističkog pozdrava.

Više desetina Novosađana suprotstavilo se grupi pripadnika neonacističke organizacije „Srpski soko“, koja ima skraćenicu SS, kao zloglasne nacističke jedinice iz Drugog svjetskog rata.

Kordon policije je štitio neonaciste od građana koji su se okupili na poziv Antifašističkog fronta „23. oktobar“ da spriječe pokušaj veličanja genocida

U više navrata je dolazilo do koškanja između učesnika skupa koji slavi zločine u Srebrenici i antifašista i građanskih aktivista, sa druge strane.

Policija je legitimirala prisutne građane.

Neonacisti su nosili zastave bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, sa likom Ratka Mladića.

Okupljeni Novosađani i predstavnici antifastičkog fronta „23. oktobar“ uzvikivali su parole “Novi Sad antifa grad” i “Ustaše i četnici – zajedno ste bježali”.

Neonacisti su potom napustili Trg slobode i otišli na Kej žrtava racije, skandirajući „Ratko Mladić“ i „Srebrenica nije genocid“.

Više destina Novosađana suprotstavilo se grupi pripadnika opskurne neofašističke organizacije koja se na Trgu slobode u Novom Sadu okupila da proslavi genocid u Srebrenici, na, kako su naveli, “godišnjici oslobođenja grada Srebrenice“, na Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kordon policije ih je štitio od građana koji su se okupili na poziv Antifašističkog fronta 23. Oktobar da spriječe sramotan pokušaj veličanja genocida.

Došlo je do sukoba sa građanima koji su se okupili da spriječe izrugivanje žrtvama ratnih zločina nakon što su desničari izdvojili jednog od prisutnih građana, oborili ga na zemlju i krenuli da ga šutiraju, ali ih je policija ubrzo razdvojila

Prethodno je u više navrata dolazilo je do koškanja između učesnika skupa koji slavi zločine u Srebrenici i antifašista i građanskih aktivista, sa druge strane.

Skup neofašista osiguravao je veliki broj pripadnika policije, koji su legitimirali građane.

Nešto prije 20 sati na Trgu slobode je bilo mirno. Svi su se razišli kada je policija potpuno odvojila okupljene i spriječila antifašiste da prate neofašiste.

Slobodan Zonić iz LSV rekao je da je suludo da se to dešava u Novom Sadu.

„Sramotno je, zato smo se okupili da to sprečimo“, rekao je on.

Neofašistčki skup i slavljenje genocida u Srebrenici policija nije zabranila. To su prethodnog dana zatražile pojedine politčke stranke: Pokret slobodnih građana, Pokret Bravo i Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.

Na kraju su najureni fašisti svoj tužni ritual završili tradicionalnim klečanjem pred policijom.

O svemu je za "Slobodnu Bosnu" govorio novosadski antifašist Miloš Perović.

-Državno-policijski aparat Republike Srbije je sačuvao šaku fašista, bilo ih je između 20 i 30,  od linča antifašista, građana Novog Sada.

U akciji spasavanja fašista na Trgu Slobode, te obezbeđivanju njihove polučasovne šetnje učestvovali su gotovo svi rodovi novosadske policije - od Interventne jedinice, preko inspektora i policije u civilu, do oklopljene žandarmerije.

Ovo ne treba da iznenadi, s obzirom da nije prvi put da se u Novom Sadu ovako nešto dešava i s obzirom da mladi fašisti samo reprodukuju državnu ideologiju Srbije koja negira genocid u BiH i slavi ratne zločince, kazao je za „Slobodnu Bosnu“ građanski aktivist i antifašist Miloš Perović.

Perović, koji je svjedočio divljanju na novosadskom trgu za „SB“ je kazao kako je iznenađen potezom vladajućeg režima.

-Ono što me je iznenadilo je da je državni aparat dopustio da se ovo desi u vreme održavanja festivala Exit kada je grad pun stranih i domaćih turista. Fašistička kolona pod policijskom pratnjom se kretala upravo putem koji posetioci festivala prolaze od kampa ka Petrovaradinskoj tvrđavi.

To je jasan pokazatelj da je naprednjački režim napustilo i poslednje zrno razuma i da je zagazio u otvoreni fašizam. Shodno tome, od tog režima je moguće očekivati apsolutno sve u budućnosti, kazao je Perović za kraj.

(M.I.)

Vezane vijesti

trenutak ...