PROCURIO VIDEO IZ KREMLJA: Pogledajte Putinovu reakciju nakon što je saznao da su Ukrajinici zauzeli ogroman ruski teritorij...

Gubitak kontrole nad dijelom teritorija Ruske Federacije je katastrofa za vlasti u Moskvi, ocjenjuje ukrajinski vojni stručnjak Oleg Ždanov.

  • Svijet

  • 09. Avg. 2024  09. Avg. 2024

  • 0

U Sudžanskom i Korenjevskom okrugu Kurske oblasti posljednjih dana vode se borbe. Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, kao i vojnih stručnjaka, jedinice ukrajinske vojske napreduju kroz teritorij Ruske Federacije. Najmanje dva ruska regruta su zarobljena, a ruska vojska je izgubila barem jedan helikopter Ka-52 – oboren je FPV-dronom. Ruske vlasti tvrde da su "zaustavile napredovanje neprijatelja" i da "kontroliraju situaciju", ali dokazi o borbama dolaze iz grada Sudže s 5.000 stanovnika.

Većina vojnih stručnjaka s kojima je razgovarao Deutsche Welle slaže se da će napad ukrajinskih oružanih snaga na ruski teritorij oslabiti poziciju ruske vojske na glavnoj liniji fronta – ona će morati prebaciti dio svojih snaga u pozadinu.

Ukrajinska strana nije službeno komentirala izvještaje o prodoru preko granice.

Šta ruske vlasti kažu o situaciji u Kurskoj oblasti?

Ni članovi ruskog Vijeća sigurnosti nisu imali vremena razgovarati o "aktuelnim događajima". "Morat ćemo započeti s događajima u Kurskoj oblasti", rekao je ove srijede ruski predsjednik Vladimir Putin na otvorenom dijelu sjednice ruskog Vijeća sigurnosti. Ocijenio je da je to "provokacija velikih razmjera" i optužio Kijev da njegove snage "neselektivno pucaju iz različitih vrsta oružja, uključujući rakete, na civilne i stambene zgrade, kao i ambulantna vozila".

Načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov uvjeravao je članove Vijeća putem video-veze da je zaustavljeno napredovanje ukrajinskih trupa, snaga do 1.000 ljudi, koje su prodrle duboko u Kursku oblast. Prema riječima Gerasimova, "neprijateljski gubici" iznosili su 315 ljudi, uništena su 54 oklopna vozila, uključujući sedam tenkova.

Sasvim je moguće da je u zatvorenom dijelu sjednice ruskog Vijeća sigurnosti bilo riječi o neuspjehu ruske obavještajne službe, koja nije pratila kretanje velikih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u blizini granice, kaže neovisni ruski vojni stručnjak Jurij Fedorov: "U pitanju su otprilike dvije brigade, od kojih svaka ima oko 4.000 ljudi. To je nesumnjivo uspjeh za ukrajinsku stranu."

Prema njegovim riječima, te trupe bi mogle biti dovoljne za formiranje mostobrana na teritoriju Ruske Federacije, gdje nema ozbiljnih odbrambenih utvrda, niti dovoljno ruskih jedinica za odbranu. "U Kursku ima deset do 12.000 ruskih vojnika. Oni su raštrkani i manje spremni za borbu od snaga koje su direktno angažirane u ratu", kaže Fedorov i ocjenjuje da je glavni cilj ukrajinskih oružanih snaga da odvrate pažnju ruske vojske s glavne linije fronta.

Gubitak kontrole nad dijelom teritorija Ruske Federacije je katastrofa za vlasti u Moskvi, ocjenjuje ukrajinski vojni stručnjak Oleg Ždanov. On napominje da je ovo prvi put od 1991. godine da strane trupe kontroliraju dio teritorija Ruske Federacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...