ISTOK EVROPE GORI: Guverner Kurske oblasti priznao veliki prodor ukrajinskih snaga

Putinova reakcija bila je da Smirnova prekine kada je počeo govoriti o ukrajinskim osvajanjima u ovoj oblasti.

  • Evropa

  • 12. Avg. 2024  

  • 0

Privremeni guverner Kurske oblasti Aleksej Smirnov održao je sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom gdje je priznao veliki prodor ukrajinskih snaga.

Na burnom sastanku, Smirnov je situaciju u oblasti koju vodi nazvao "komplikovanom", rekavši kako su ukrajinske snage osvojile 28 naselja u kojima živi oko 2.000 ljudi.

"Dubina prodora ukrajinskih trupa je 12 kilometara, širina fronta je 40 kilometara. Oko 121.000 civila napustilo regiju ili evakuisano, još 180.000 je podložno evakuaciji", saopštio je Smirnov.

Prema tvrdnjama ruskih medija, Putinova reakcija bila je da Smirnova prekine kada je počeo govoriti o ukrajinskim osvajanjima u ovoj oblasti.

"Aleksej, odjel za vojsku će nas izvijestiti o stanju tamo. Ti se trebaš fokusirati na socio-ekonomsku situaciju tamo i da ljudi dobiju pomoć", navodno mu je rekao ruski predsjednik.

Ranije je Putin za situaciju u Kursku rekao da je to "taktika kojom Ukrajina pokušava poboljšati svoje pregovaračke pozicije u budućnosti", te je optužio ukrajinske snage za navodne napade na civile.

"Ali o kakvim pregovorima uopće možemo razgovarati s ljudima koji neselektivno napadaju civile, civilnu infrastrukturu ili pokušavaju stvoriti prijetnju nuklearnim postrojenjima? O čemu uopće razgovarati s njima?", poručio je Putin.

Iako je ruski predsjednik uvjeren u pobjedu svojih snaga, ruski vojni blogeri imaju drugačiju sliku s fronta.

Tako iz grupe Rybar kažu kako je situacija izrazito komplikovana, te da još ne može doći do poboljšanja situacije za ruske trupe.

"U pravcu Kurska, Ukrajina nastavlja pokušavati da izgradi bolju poziciju na uspjesima prethodnih dana. I pored premještanja dodatnih snaga, još uvijek nije moguće konačno stabilizovati front. Ukrajina saturira područje saboterskim grupama na oklopnim vozilima, koje se infiltriraju u pogranična naselja duž cijele linije kontakta", stoji u njihovoj analizi.

Kažu da je situacija kritična oko grada Sudža, jednom od većih u Kurskoj oblasti. Navode i da je došlo do borbi oko grada Martinovka, a analiza kaže da Ukrajina takav napad ne bi mogla izvesti bez većeg prisustva u gradu Sudža.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...