UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: Banka odbila isplatiti plaće zaposlenicima ATV-a, ali to je tek početak…

Iz ATV najavljuju tužbe prema banci.

  • Politika

  • 17. Avg. 2024  

  • 1

NLB banka malo neće, pa malo hoće da pusti plate radnicima, navodi ATV, režimska televizija s američke "crne liste", komentarišući situaciju koju imaju sa ovom bankom.

ATV navodi i da NLB ne odgovara na njihova pitanja, te pitaju, "šta su im krivi radnici kompanije i zašto su im uskratili osnovna ljudska prava".

Ova medijska kuća piše i da im nisu pustili plate iako su banci sredstva uredno doznačena.

Kažu da su im plate pustili tek sutradan, ali kako navode "za to vrijeme banka je već pogazila osnovana ljudska prava".

-Ovdje vidimo da nema osnova da bi se ta plata mogla uskratiti, koji su propisani zakonom. Znači nije učinjeno ni krivično djelo, ni sumnja na krivično djelo, niti disciplinski postupak niti bilo koje drugo pravo koje bi eventualno moglo biti povrijeđeno, pa da bude osnova da se plata ne isplati. Kažem, jedno klasično kršenje zakonskih propisa Republike Srpske, smatra Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Sve je sada u rukama Agencije za bankarstvo koja mora da radi svoj posao i utvrdi propuste, kažu oni koji su godinama radili u bankarskom sektoru, navodi ATV.

-U ovom slučaju korisnik usluga je fizičko lice, konkretno radnik koji ima otvoren tekući račun u bilo kojoj banci sa sjedištem u Republici Srpskoj odnosno BiH. Mi kao regulator smo dužni da posebnu pažnju obratimo na te odnose. I ako je došlo do narušavanja tih odnosa, odnosno prije svega ne poštovanja zakona o bankama koji u svom posebnom dijelu govori o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Mi ćemo u skladu sa svojim podzakonskim aktima morati da uđemo u nadzor, dodaje Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Iz ATV najavljuju tužbe prema banci.

Inače, proširenje američkih sankcija bivšem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku 2022. godine značilo je i uvođenje sankcije banjalučkoj Alternativnoj televiziji.

Poznato je da je Dodik ATV koristio za svoju promociju više nego RTRS, a s druge strane kao alat za političko blaćenje svih koji nisu po njegovoj volji.

Upravo to se navodi u saopćenju Ministarstva trezora SAD-a, te se ističe da je ATV preuzela porodica Dodik upravo zbog toga.

Evo kako su to opisali Amerikanci:

"Alternativna Televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medij sa sjedištem u Banja Luci, RS, u privatnom je vlasništvu kompanije blisko povezane sa Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik vrši ličnu kontrolu nad ATV-om iza kulisa, kao što je zahtijevanje ličnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi svjesno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da ocrni druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje lične i političke ciljeve.

Dodik je ugovore vezane za ATV dodjeljivao direktno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan put za korupciju. On je novac iz javnih preduzeća usmjeravao direktno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je značajno povećao finansiranje ATV-a posljednjih godina i uključio se u kampanje zlonamjernog uticaja društvenih medija preko ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i lične ciljeve", navode iz Washingtona.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...