BROD KOJI TONE NAPUŠTAJU SVI: Bijeg od američkih sankcija, firme se povlače, opšte rasulo u RS (VIDEO)

Polako je počelo ograđivanje ozbiljnih privrednika od sankcionisanih kompanija

  • Ekonomija

  • 24. Avg. 2024  

  • 0

Da brod koji tone napuštaju svi redom, glavom bez obzira, pokazuju posljednje sankcije Sjedinjenih američkih država firmama iz Republike Srpske.

Polako je počelo ograđivanje ozbiljnih privrednika od sankcionisanih kompanija, a posljednji primjer je Mikroelektronika AD Banjaluka koja pokušava da izađe iz posla sa firmom Sirius 2010, koja je trebalo da uradi proces fiskalizacije u RS, prenosi BN televizija.

Da su sankcije udarile sa svih strana, najbolje pokazuje primjer Operatora fiskalnog sistema, Konzorcijuma na čelu sa firmom Sirius 2010, koji je dobio posao fiskalizacije i zamjene fiskalnih kasa u RS.

S obzirom na sankcije i gašenje računa Siriusa, banjalučka firma Mikroelektronika je odlučila da se povuče iz posla.

U dopisu dopis visoko rangiranog zaposlenog iz Mikroelektronike upućenog servisima u Banja Luci, čelnicima Siriusa 2010 i članovima Konzorcijuma, a koji je u posjedu BN televizije, jasno se navodi da Mikroelektronika želi sporazumni prekid ugovora sa Konzorcijumom i povlačenje iz posla fiskalizacije.

„Poreska uprava je sklopila ugovor sa firmom Sirius 2010, čiji je vlasnik Nemanja Reljin, sestrić Dodikovog zeta, Pavla Ćorovića. I ta firma se našla na crnoj listi, i upravo su te američke sankcije kao i razni sumnjivi poslovi između članova Konzorcijuma, gdje je i Mikroelektronika, doveli u pitanje projekat fiskalizacije u RS.", tvrdi Nebojša Vukanović.

Postavlja se pitanje, ako je Sirus 2010 pod sankcijama, a Mikroelektronika istupa iz konzorcijuma, koliko je validan ugovor Poreske uprave Republike Srpske i OFS-a?

Ipak, iz kompanije Sirius 2010, ili Nimbus Inovejšn, kako se sada zove, neće da priznaju probleme. Tvrde da je u pitanju samo preraspodjela posla.

"Operater fiskalnog sistema u Republici Srpskoj čiji smo član nesmetano obavlja sve povjerene poslove. Kada su u pitanju sami odnosi unutar Konzorcijuma koji je izabran za Operatera fiskalnog sistema, značajno je naglasiti da su u toku razgovori o raspodjeli poslova između članova Konzorcijuma i da nisu tačni navodi koji su se pojavili u javnosti da je bilo koji član istupio iz Konzorcijuma.", poručili su za BN iz Siriusa, odnosno Nimbusa, kako se sada firma zove.

Ono što nisu objasnili javnosti iz Siriusa je da iz Konzorcijuma još niko nije izašao, zato što oni to ne dozvoljavaju. Prema nezavničnim informacijama BN televizije, Mikroelektronika se nalazi u pravnom vakumu.

Sirius više zvanično ne postoji, ugašeni su im svi računi, tako da se nameće i pitanje pravnog legitimiteta Konzorcijuma. Sva nastojanja Mikroelektronike da izađu iz posla, završavaju s pritiscima i usmenim obećanjima da će posao neometano da se nastavi.

"O statusu i namjerama nosioca Konzorcijuma mi ne možemo da odgovorimo ništa, o tome nemamo pravo da se izjašnjavamo jer je u pitanju pravno lice sa kojim mi nemamo nikakve veze osim što smo učestvovali na javnom pozivu kao dio konzorcijuma.

Jedine informacije koje imamo su iz medija i nezvanične. Pitanje legitimiteta takođe nije naša nadležnost, očekujemo zvanične stavove od nadležnih institucija, u ovom slučaju Ministarstva finansija i Poreske uprave. Trenutno naša kompanije ne isporučuje kase, nosilac konzorcijuma vam može dati odgovore na to pitanje." - poručuju iz Mikroelektronike.

Vukota Govedarica iz SDS – a podsjeća da su iz Ministarstva finansija SAD jasno rekli da će snositi posljedice svi koji budu sarađivali sa sankcionisanim firmama. Pa i ne čudi postupak Mikroelektronike, a taj val ograđivanja će se prenositi i na sve ostale privrednike u Srpskoj.

„Mikroelektronika sada gleda kako će da izađe iz ovog posla, jer bi mogla sama sebe da ugrozi. Na koji način će se to izvesti, da li će sve javno objelodaniti ili će gledati da izađu što tiše, zavisi od njih. Ali onog momenta kad izađu, Operater na čelu sa Siriusom neće moći da završi fiskalizaciju.“, kaže Govedarica.

Sam proces fiskalizacije u Srpskoj je od početka vrlo sporna tema. Kroz ovaj projekat svaki privrednik u Srpskoj moraće da, umjesto dosadašnjih 9 maraka, mjesečno plaća korišćenje elektronske fiskalne kase 29 maraka (plus PDV, ukupno 34 marke). Nosilac posla je firma Sirijus 2010.

Nameće se logično pitanje zašto privrednici skupo plaćaju nove kase, odnosno šta tačno znači subvencija za nabavku kasa i na koji način te kase ustvari Sirius iznajmljuje privrednicima što povećava mjesečne troškove.

Poreska uprava RS, za sada na sva ova dešavanja ali i na naš pismeni dopis, odgovara ćutanjem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...