NEZIR PIVIĆ O PLANU RASTA I ŠUTNJI U VIJEĆU MINISTARA: "Niko nas nije zvao"

Podsjećamo da su kantoni koji su dali uslovni pristanak na reforme istakli kako ne mogu izdati interese BiH

  • Politika

  • 17. Avg. 2024  

  • 0

Bosna i Hercegovina nije dobila prvu tranšu od 70 miliona eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Još nema novih informacija u vezi s pregovorima oko Reformske agende.

Kako je za Hayat.ba kazao premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, koji je bio i član Radnog tima za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta, nisu dobili nikakvo obavještenje o daljim koracima.

Podsjećamo, Plan rasta nije usvojen nakon što su četiri kantona u Federaciji BiH, (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Unsko-sanski) dali uvjetnu saglasnost, a koju su u Vijeću ministara protumačili kao glas "protiv".

"Treba vidjeti sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH, ona vodi taj proces. Oni trebaju dati odgovor dokle su došli i šta je plan. Da li se odustalo od toga, da li misle mijenjati format, usaglašavati Plan reformi, znaju se stavovi, oni su to naprasno presjekli" kaže Pivić.

Dodaje kako je Vijeće ministara BiH voditelj procesa.

"Mi samo sudionici koje niko nije ni pitao, već su nas naprosto uključili. Dali smo svoj stav, oni sad trebaju dogovoriti šta će dalje. Nema ni pokušaja usaglašavanja, možda ima među njima, ali mi još ništa nismo dobili", pojasnio je Pivić.

Podsjećamo da su kantoni koji su dali uslovni pristanak na reforme istakli kako ne mogu izdati interese BiH te da dokument treba biti usaglašen.

"Kako odstupiti od nečega što je zakonska obaveza, nismo ništa novo rekli osim onoga što je svaki javni dužnosnik dužan da poštuje, da štiti državu i zakon", zaključio je Pivić za Hayat.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...