PROTESTI ŠIROM IZRAELA, GOVORILA MAJKA HAMASOVOG TAOCA: Traže da Netanyahu ode sa vlasti

Na jednom od protestnih skupova, majka taoca koju drži militantna palestinska organizacija Hamas pozvala je vodstvo izraelskog sigurnosnog aparata da spriječi premijera Benjamina Netanyahua da 'torpedira' dogovor,

  • Svijet

  • 18. Avg. 2024  

  • 0

Hiljade ljudi u Izraelu ponovo su protestirali u nekoliko gradova zbog sporazuma o taocima, tražeći ostavku vlade i raspisivanje novih izbora, nakon završetka posljednje runde pregovora o sporazumu o prekidu vatre u ratu u Gazi.

Na jednom od protestnih skupova, majka taoca koju drži militantna palestinska organizacija Hamas pozvala je vodstvo izraelskog sigurnosnog aparata da spriječi premijera Benjamina Netanyahua da 'torpedira' dogovor, piše izraelski dnevnik Haaretz.

Zemlje posrednice Katar, Egipat i SAD nadaju se da će sporazum dovesti do prekida vatre, kao i oslobađanja talaca koji se još uvijek drže u Pojasu Gaze. "Čak i ako ovo nije savršen dogovor, to je jedini dogovor koji postoji", rekao je otac jednog od talaca na skupu.

Protesti su održani u glavnom gradu Tel Avivu, Haifi i mnogim drugim mjestima širom zemlje.

Mnogi demonstranti optužuju premijera Netanyahua da je sabotirao sporazum i povinovao se zahtjevima svojih ultra-religioznih i krajnje desnih koalicionih partnera. Oni su protiv ustupaka Hamasu i od njih zavisi Netanyahuov politički opstanak.

Demonstranti su ponovo pozvali na ostavku vlade i raspisivanje novih izbora, u slučaju da bi se Netanyahu mogao suočiti s gubitkom premijerske funkcije, što bi ubrzalo procesuiranje navodne korupcije za koju je optužen.

U razgovorima, u kojima su posredovali Katar, Egipat i SAD, u petak nije postignut napredak i oni su odgođeni, ali i opisani kao konstruktivni. Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa o prekidu vatre u ratu u Gazi i oslobađanju talaca u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora vuku se mjesecima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...