NOVI NAČIN RATOVANJA: Ukrajina na front šalje 'čopore robot pasa' protiv ruske vojske

Tokom nedavne demonstracije novinarima, jedan od pasa robota nazvan BAD ONE šunjao se i trčao je kao njegov parnjak od krvi i mesa, pokazujući svoju kompaktnu veličinu i prikrivenu agilnost.

  • Evropa

  • 19. Avg. 2024  

  • 0

Psi roboti će se koristiti za otkrivanje nagaznih mina, ići će u izviđačke misije kako bi nadzirali neprijatelja na neprijateljskoj teritoriji i nosiće oružje, municiju i lijekove na bojno polje.

Tokom nedavne demonstracije novinarima, jedan od pasa robota nazvan BAD ONE šunjao se i trčao je kao njegov parnjak od krvi i mesa, pokazujući svoju kompaktnu veličinu i prikrivenu agilnost. 

"Ovaj 'pas' ograničava rizik za vojnike i povećava operativne sposobnosti", rekao je za AFP operater psa robota Juri, koji radi za britanskog proizvođača vojne opreme. "Ovo je osnovna funkcija psa".

Pas robot ima bateriju koja radi dva sata, ugrađeni termovizijski sistem i prekidač koji briše sve svoje podatke ako robot padne u ruke Rusa.

To samo pokazuje da će vojne snage koristiti i potjerati tehnologiju do njenih granica da bi stekle prednost na bojnom polju, čak i ako rezultati izgledaju kao da su izašli iz filmova naučne fantastike.

Osim Ukrajine, druge zemlje poput Sjedinjenih Država i Kine takođe raspoređuju pse robote na ratištima.

Nedavno je Kina predstavila psa robota sa mitraljezom pričvršćenim na leđima, distopijski pogled na budućnost ratovanja. Izrael također koristi pse robote u svom ratu protiv Hamasa u Gazi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...