PROCURILO IZ AMERIČKIH IZVORA: O čemu je s Burnsom razgovarao ambasador SAD-a Michael Murphy...

Prethodno je Burns kao zamjenik državnog sekretara SAD-a 2012. godine posjetio Bosnu i Hercegovinu i razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem, te sa predstavnicima Vijeća ministara BiH.

  • Politika

  • 21. Avg. 2024  21. Avg. 2024

  • 1

William Joseph Burns, direktor Centralne obavještajne službe (CIA) Sjedinjenih Američkih Država, jučer je tokom posjete Bosni i Hercegovini održao sastanak s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almirom Džuvom, s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

S Burnsom je bio i ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy.

Burns je prvo u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, održao sastanak s Almirom Džuvom, a nakon toga se uputio u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, gdje se sastao s članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Nakon sastanka Konaković je rekao da je ova posjeta potvrda da ”SAD u vrhu prioriteta drže ove prostore, a posebno Bosnu i Hercegovinu”.

Konaković je sastanak ocijenio kao korektan i da su razgovarali o procesima u Bosni i Hercegovini, važnosti NATO i evropskih integracija, te da je sve to potvrda da se američka administracija ozbiljno bavi BiH.

Nakon posjete Sarajevu direktor CIA putuje u Beograd, a prema riječima Konakovića, SAD posmatraju region Zapadnog Balkana, kao jednu cjelinu.

Neimenovani zvaničnik američke vlade izjavio je da je razgovarano o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te o „zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika te Vlade bh. entiteta RS-a".

Prethodno je Burns kao zamjenik državnog sekretara SAD-a 2012. godine posjetio Bosnu i Hercegovinu i razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem, te sa predstavnicima Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović na društvenim mrežama je objavio da su u Predsjedništvu BiH imali važan, sadržajan i ohrabrujući sastanak sa direktorom Centralne obavještajne službe (CIA) Williamom J. Burnsom.

„Izrazio sam zahvalnost prvom čovjeku američke obavještajne službe Williamu Burnsu na ukupnoj pomoći SAD-a (Sjedinjenih Američkih Država) u izgradnji demokratske i multietničke Bosne i Hercegovine“, naveo je Bećirović.

Istakao je da je argumentima „ukazao na opasnu antidejtonsku politiku rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koji ugrožava mir i sigurnost u državi i regionu“.

„Riječ je o vrlo važnoj posjeti, prije svega sa sigurnosnog aspekta, ali i potvrdi snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“, istakao je Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...