VRIJEME JE ZA SPREMANJE ZIMNICE: Napravite savršeno slatko od šljiva za tren oka

Ako brinete zbog količine šećera, sjetite se: slatko se svakako jede po kašičicu-dvije.

  • Gastro

  • 22. Avg. 2024  

  • 0

Slatko od šljiva, pored pekmeza, jedan je od omiljenih recepata sa ovim voćem na našim prostorima. Ukusni i sočni plodovi zbog svoje teksture u slatkom posebno dođu do izražaja, zbog čega predstavljaju idealno brzinsko okrepljenje kada umorni stignemo kući, ili, pak, slatki zalogaj kada nam naglo padne šećer.

A kako je sezona ovog ukusnog i izuzetno zdravog voća u toku, pravi je trenutak da odete na pijacu, kupite šljive i napravite slatko.

Sastojci:

  • 1 kg šljiva (po mogućnosti crvenih ili ljubičastih, zrelih i sočnih)
  • 700 g šećera
  • sok od 1 limuna
  • 1 mala kašika cimeta (opciono)
  • 1/2 kašičice vanilin šećera (opciono)

Priprema:

Operite šljive, presijecite ih na polovine i uklonite koštice. Ako želite, možete ih i isjeckati na manje komade, u zavisnosti od toga kakva želite da vam bude tekstura slatkog.

Stavite šljive u veliku šerpu. Dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji oko 30 minuta, kako bi šljive pustile sok.

Stavite šerpu na srednje jaku vatru i kuvajte dok ne provri. Tada smanjite vatru na nisku i nastavite da kuvate uz povremeno miješanje. Kuvanje traje oko 45 minuta do 1 sat, ili dok sirup ne postane gust. Tokom kuvanja, povremeno skidajte pjenu koja se stvara na površini.

Ako koristite cimet i/ili vanilin šećer, dodajte ih nekoliko minuta prije nego što završite kuvanje jer će tako najbolje pustiti aromu.

Da biste provjerili da li je slatko spremno, stavite malu količinu smjese na tanjir i ostavite da se ohladi. Ako se nakon hlađenja zgusne dovoljno da se ne razliva, slatko je gotovo.

Vruće slatko prebacite u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite tegle dok su još vruće i okrenite ih naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum.

Kada se tegle potpuno ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu. Slatko od šljiva može da se čuva nekoliko mjeseci.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...