Sex i grad
SAMO ZA NAJHRABRIJE: Naučnici otkrili novi moćni afrodizijak, ali postoji jedan mali problem...
Prije 23 min0
Bez obzira na to treba li vam pečena paprika za ajvar ili jednostavno želite uživate u salati od pečenih paprika, njihovo guljenje sigurno vam komplicira pripremu.
Gastro
09. Sep. 2024 09. Sep. 2024
0
Prionuli ste na izradu zimnice i krenuli i planirate pripremati ajvar, ali pribojavate se trenutka kada ćete morati guliti pečene paprika? Ne brinite, donosimo vam nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete to odraditi brzo i jednostavno
Bez obzira na to treba li vam pečena paprika za ajvar ili jednostavno želite uživate u salati od pečenih paprika, njihovo guljenje sigurno vam komplicira pripremu.
Zato smo na jednom mjestu odlučili sakupiti pet trikova koji će vam pomoći u tome.
1. Trik s aluminijskom folijom
Njega možete koristiti ako paprike pripremate tako da ih očišćene i narezane pečete u pećnici. Prije pečenja vrh posude ili protvana dobro prekrijte aluminijskom folijom. Čvrsto stisnite rubove kako zrak ne bi mogao ući u posudu. Kada su paprika gotove, ne vadite iz posude i ne skidajte foliju nego ostavite vruće paprike pokrivene 20 minuta. Para koju ste "zarobili" ispod folije odvojit će kožu od mesa paprike i lakše ćete je guliti.
2. Trik sa zdjelom
Ako paprike pečete u pećnici, a slučajno nemate folije, odmah nakon pečenja vruće paprike pažljivo pogurajte na jednu "hrpu", prekrijte većom zdjelom i pustite da se ohlade. Dobit ćete isti efekt parenja kao i kod upotrebe aluminijske folije s istim rezultatom.
3. Trik sa čačkalicom
Ponekad koži paprika treba jako malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža u želji da je što prije skinemo najčešće uništimo meso paprika. U ovoj situaciji najbolje vam pomaže čačkalica koja je dovoljno čvrsta da odradi taj posao, a opet dovoljno tanka i mala. Pažljivo zavucite čačkalicu pod kožu i lagano povlačite prema krajevima paprike te naposljetku prstima odvojite oslobođenu kožu.
4. Trik s papirnatim ručnicima
Paprike možete peći cijele, na tradicionalnom grilu ili na plinskom štednjaku. U guljenju cijelih pečenih paprika pomaže trik Marthe Stewart. Vruću papriku netom nakon grilanja zamotajte u kuhinjski papirnati ručnik i ostavite papriku da se ohladi u njemu. Nakon hlađenja samo lagano papirom povucite kožu s paprike. Nemojte koristiti drugi papir poput npr. toaletnog jer on nije dovoljno čvrst, para koja nastaje hlađenjem jako će ga smočiti i onda biste na svojim paprikama ubrzo mogli vidjeti ostatke papira.
5. Trik s papirnatom vrećicom
Ako prilikom pečenja u domu nemate papirnatih ručnika, poslužit će čvrsta papirnata vrećica , npr. ona od pekarskih proizvoda. Metoda je ista – vruće paprika stavite u vrećicu koju potom dobro zatvorite i ostavite da se paprike ohlade u njoj pa potom lagano vrećicom odvojite kožu od mesa.
SAVJET PLUS: Kod kupovine paprika birajte one deblje s više mesa. Takve "mesnate" paprike lakše se gule nakon pečenja.
Sex i grad
SAMO ZA NAJHRABRIJE: Naučnici otkrili novi moćni afrodizijak, ali postoji jedan mali problem...
Prije 23 min0
Evropa
ZABRINJAVAJUĆE VIJESTI IZ NJEMAČKE: AfD vodi u anketama pred izbore u Brandenburgu
Prije 32 min0
Svijet
RUSIJI SE CRNO PIŠE: Ukrajina bi krajem mjeseca mogla dočekati veliku vijest, iz Moskve stižu prijetnje...
Prije 41 min0
Svijet
NAPAD IZ DOMENA NAUČNE FANTASTIKE: Raste broj mrtvih i povrijeđenih u eksplozijama u Libanu
Prije 54 min0
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite prave originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
16. Sep. 20240
Gastro
TUFAHIJA NA NAŠ NAČIN: Danas pravimo domaće slasticu prema receptu koji ćete dugo pamtiti… (VIDEO)
15. Sep. 20240
Gastro
"TASTE ATLAS" OBJAVIO LISTU: Bosansko suho meso uvršteno među 10 najboljih jela od suhovine
15. Sep. 20240
Gastro
NAPRAVITE ŠPANSKU SALATU: Treba se poslužiti receptima koji su tu da nam pokažu da ukusna jela ne iziskuju uvijek i...
16. Sep. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.