PEDIJATRICA SA HARVARDA: Pet stvari koje ne smijete da radite kad vam se dijete razboli

Pedijatrica sa Harvarda: ‘Nikada ne koristim ništa osim meda za ublažavanje kašlja‘.

  • Zdravlje

  • 22. Avg. 2024  

  • 0

Kelly Fradin, pedijatrica sa Harvarda, u intervjuu za CNBC je istakla je da je teško brinuti se o bolesnom djetetu, a da roditelji tada najčešće osjećaju više emocija istovremeno kao što su: strah, ljubav, zbunjenost, zabrinutost i tuga.

"Kad vam je dijete bolesno posljednja stvar koja vam je potrebna je da se ste preplavljeni emocijama i neželjenim informacijama i savjetima. Jedino što je bitno je da im bude bolje - rekla je pedijatrica, prenosi Nova.rs. Otkrila je pet savjeta za roditelje kad je dijete bolesno, a koje i sama praktikuje.

Ne budite djecu zbog lijeka

"Ako imaju temperaturu, ali spavaju, nikada ih ne budim da popiju ljekove. San je važan za ozdravljenje, oporavak i rast, a može biti teško doći do njega kada vaše dijete kašlje ili mu je začepljen nos. Dopuštajući im da se odmore, moguće je da će njihov imunološki sistem biti bolje opremljen da obavi svoj posao i pomogne u borbi protiv virusa", kaže Kelly.

Ne oklijevajte s ljekovima protiv temperature

"Ako vaše dijete ima temperaturu i diše brže ili teže, pije manje tečnosti ili ima problema s mirovanjem, ne bih oklijevala da dam korisne, sigurne i djelotvorne ljekove kao što je ibuprofen, napominje. Ipak, ako ustanovite da ove ljekove dajete tri ili četiri puta dnevno, duže od tri dana, vrijeme je da posjetite doktora", rekla je Kelly.

Ne vjerujte slijepo toplomjerima

temperaturafoto: Shutterstock

„Toplomjeri nisu najprecizniji. Ako djeca normalno dišu i dobro su hidrirana, vjerovatno nije hitan slučaj. Međutim, ako izgledaju jako bolesno i vaš toplomjer kaže da nema temperature, možda će im ipak trebati medicinska pomoć“, kaže doktorica.

Nikada ne mjerite lijek u kašičicama

"Gotovo 700.000 djece se suoči s greškama u liječenju svake godine. Mala djeca su u najvećem riziku jer često imaju više staratelja koji možda ne provjere ko im je šta dao i kada, usprkos njihovim naporima. Zbog sigurnosti, uvijek dajem informacije o doziranju u mililitrima kako bih poboljšala preciznost i spriječila greške“, dodaje Kelly.

‘Nikada ne koristim ništa osim meda za ublažavanje kašlja‘

„Ljekovi protiv kašlja mogu učiniti više štete nego koristi, a Američka akademija za pedijatriju ih ne preporučuje. Za djecu stariju od godinu dana koristim isključivo med ili sirup protiv kašlja s medom kao glavnim sastojkom", zaključila je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...