SPECIJALNA PROJEKCIJA NA SFF-u: Film francuske rediteljke govori o posebno važnoj temi nasilja u porodici

Režisreka Isild le Basco ima četiri brata i sestre, a porodica joj je bila dominantna tema u životu i u filmovima

  • Kultura

  • 22. Avg. 2024  

  • 0

U okviru Sarajevo Film Festivala danas će se specijalno prikazati film "Moja draga porodica" francuske redateljke Isild le Besco.

Kako bi pobjegla od nasilja u porodici, Estelle napušta Rim sa svojom djecom i dolazi u kuću svoje majke dan prije velikog porodičnog okupljanja. Sve njene sestre i njen polubrat došli su sa četiri strane svijeta da pronađu porodični dom, u kojem vlada kraljica, nepobjediva kraljica majka.

Nakon godina razdvojenosti, porodica će konačno ponovo vidjeti svog najmlađeg člana, Marka, koji je nakon tragičnog događaja otišao da živi u Sjedinjenim Državama sa njihovim ocem kada je bio dijete.

U složenoj mješavini, Estelle i njena porodica suočavaju se sa talasima prošlosti koji prijete da ih progutaju: traumama, tajnama, starim zamjerama i porodičnim neizrečivostima. Zarobljeni u svojim ulogama i unutrašnjim mehanizmima, svi su privučeni jedni drugima poput magneta, boreći se između privlačnosti i odbijanja.

Režisreka Isild le Basco kaže da ima četiri brata i sestre, a porodica joj je bila dominantna tema u životu i u filmovima.

"Moj odnos sa braćom i sestrama ogleda se u mom odnosu prema svijetu, prema društvu. To je također univerzalna i neiscrpna tema. Sve porodice imaju svoje složenosti i blaga koje treba otkriti", kaže Le Basco.

Film se posebno bavi nasiljem u porodici. Le Besco kaže da je porodica izvor naše percepcije drugih i načina na koji živimo s drugima.

"Često se uloga koju smo izgradili u detinjstvu, unutar porodice, reprodukuje u sferama našeg društvenog života.

Kada nas roditelji, na primjer, maltretiraju ili nedovoljno razmatraju, postoji rizik da ćemo izabrati partnera koji nas neće smatrati ni nama ili nas nekako maltretirati, bilo na sličan ili potpuno isti način. Osim ako naravno ne razvijemo unutrašnju iskrenost i svijest", kaže režiserka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...