NASTAVAK DISCIPLINSKOG POSTUPKA: Katica Jozak Mađar bila vidno uznemirena nakon što nije imenovana za predsjednicu suda

U nastavku disciplinskog postupka protiv Katice Jozak Mađar, bivše predsjednice Kantonalnog Suda u Novom Travniku, svjedoci su ispričali da je tužena bila vidno uznemirena nakon što je saznala da nije izabrana za predsjednicu Suda.

  • Hronika

  • 22. Avg. 2024  22. Avg. 2024

  • 0

U svojstvu svjedoka tužene je saslušan predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija, koji je ispričao da je na sjednici Vijeća u maju 2023., nakon glasanja, na mjesto predsjednika Kantonalnog Suda u Novom Travniku izabran Davor Kelava.

Lagumdžija je objasnio da nema posebne procedure pri objavljivanju novog izabranog kandidata, te je dodao da je on kao predsjednik Vijeća na sjednici kazao ko je novi izabrani predsjednik Kantonalnog Suda u Novom Travniku.

Izjavio je kako je saznao da je tužena bila izrazila želju da uđe u salu i obrati se Vijeću. Nakon toga je napravio pauzu, za vrijeme koje je tužena ušla u salu.

“Ona je rogusna, priča glasnije, ovaj put je bilo izraženije”, rekao je Lagumdžija i dodao da je tužena govorila da su članovi Vijeća kupljeni.

Izjavio je da je tužena rekla: “Vi ste meni uzeli hljeb iz ruku”, na šta je joj je predsjednik VSTV-a rekao da će ona i dalje ostati sutkinja. Kazao je da je smatrao da treba da bude čast biti sudija, bilo kojeg nivoa.

Nakon što je shvatio da se tužena neće povući, Lagumdžija je tražio da se pozove sudski policajac koji će je ispratiti. Naveo je da je tužena tada rekla: “Evo dokle ste došli da ste mi pozvali policiju”.

Lagumdžija je ispričao da je on, kao predsjednik Vijeća, na sebe preuzeo odgovornost kako ne bi došlo do skandala, te da je tužena bez prisile izašla iz sale. Kazao je da se ne može decidno sjetiti da li je tuženoj Kelava rekao da su članovi Vijeća kupljeni, ili je to njena opservacija.

Predsjednik VSTV-a je rekao da je tužena bila negativno uzbuđena činjenicom da nije izabrana za predsjednicu Kantonalnog suda u Novom Travniku, nije izražavala nikakvu fizičku agresiju, te da ne zna ko je medijima prenio dešavanja sa sjednice jer nije bilo saopštenja za javnost.

Naveo je i da je službenice Suda u Novom Travniku primio na razgovor nakon učestalog insistiranja da mu saopšte dešavanja u Novom Travniku. Tada je, kako kaže, shvatio da “nešto gori”, i da je tu nezdrava atmosfera, te da disciplinska tužiteljica treba istražiti.

Disciplinskoj tužiteljici Dejani Bojanić je odgovorio da je tužena mahala rukama, ali da nijedan od pokreta nije shvatio kao pokušaj udarca u lice.

“Ona je profesionalac dugi niz godina, ali mislim da je bila povrijeđena i iznenađena”, kazao je Lagumdžija.

Ured disciplinskog tužioca u tri disciplinske tužbe tereti Jozak Mađar za kršenje pravilnika i propisa o postavljanjima, sistemu za automatsku dodjelu predmeta (CMS) i orijentacionim mjerilima za rad sudija, kao i ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan izjavila je da je bila na sjednici izbora novog predsjednika Kantonalnog Suda u Novom Travniku, ali nije bila prisutna u momentu kada je Jozak Mađar ušla u salu.

“Ja sam bila u hodniku s kolegom Martinovićem. Nisam bila svjedok svega toga što se dešavalo“, izjavila je Gorušanović-Butigan te je dodala da je tada srela vidno uznemirenu Jozak Mađar koja joj je rekla da hoće da je primi predsjednik.

Svjedokinja je kazala da je tužena tada rekla: “Hoću da me primite Halil ili ti, Sanela“.

Disciplinskoj tužiteljici je rekla da je tužena bila vidno uznemirena, ali da ne može reći da je vršila pritisak na nju, te da sav događaj za nju “nije normalan i prikladan za nosioca pravosudne funkcije”.

Nastavak disciplinskog postupka je 24. septembra.

(Detektor) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...