"NE DAMO UGALJ ZA GENOCID": U Južnoafričkoj Republici održan protest protiv prodaje uglja Izraelu

Demonstranti su nosili zastave Palestine, uzvikivali propalestinske slogane i tražili prestanak prodaje uglja iz Južnoafričke Republike u Izrael.

  • Svijet

  • 22. Avg. 2024  22. Avg. 2024

  • 0

Na ulicama Johannesburga, metropoli Južnoafričke Republike, održan je protest protiv prodaje uglja Izraelu.

Okupljeni su održali protest i ispred kancelarije međunarodne rudarske kompanije Glencore od koje su tražili da prestane da prodaje ugalj Izraelu.

Demonstranti su nosili zastave Palestine, uzvikivali propalestinske slogane i tražili prestanak prodaje uglja iz Južnoafričke Republike u Izrael.

Okupljeni su također nosili transparente na kojima je pisalo "Embargo na izvoz uglja", "Izvoz uglja podstiče aparthejd i genocid", "Ne damo ugalj za genocid" i "Sjedinjene Američke Države (SAD) su genocidna država", prenosi Anadolija.

Zdravstvene vlasti Gaze prijavile su još najmanje 42 smrtna slučaja u izraelskim napadima u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj ubijenih od 7. oktobra prošle godine porastao na 40.265.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, nakon napada Hamasa uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od deset mjeseci od početka izraelskog rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama usred humanitarne katastrofe velikih razmjera jer Palestinci nemaju hrane, vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je naredio obustavu vojnih operacija u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište prije nego što je područje napadnuto 6. maja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...