NAKON BORAVKA U SARAJEVU I U BEOGRADU: Šef CIA-e snimljen kako ulazi u zgradu Predsjedništva Kosova

Burns se u Bosni i Hercegovini 20. augusta sastao s kolegama iz obavještajnog sektora, članovima Predsjedništva ove zemlje i ministrom vanjskih poslova BiH.

  • Politika

  • 22. Avg. 2024  22. Avg. 2024

  • 1

Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns snimljen je kako ulazi u zgradu Predsjedništva Kosova 22. augusta.

Burns se u Prištini sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani. Tom sastanku je prisustvovao i direktor Kosovske obavještajne agencije Petrit Ajeti, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Njegov posjet Kosovu dolazi nakon što je visoki američki obavještajac boravio u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Prethodno američka ambasada u Prištini nije potvrdila Burnsov posjet Kosovu.

Međutim, američki vojni avion, kojim je šef CIAe navodno doputovao u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, viđen je u četvrtak u podne na prištinskom aerodromu "Adem Jashari".

Ekipa RSE snimila je u četvrtak poslijepodne američki vojni avion parkiran ispred "VIP" prostora na aerodromu.

Vjeruje se da je Burns ovim avionom putovao iz Sarajeva u Beograd. U međuvremenu, 22. augusta, ovaj je avion putovao iz Beograda prema Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i konačno Kosovu, prema internetskoj stranici za praćenje letova Flightradar.

Burns se u Bosni i Hercegovini 20. augusta sastao s kolegama iz obavještajnog sektora, članovima Predsjedništva ove zemlje i ministrom vanjskih poslova BiH.

U međuvremenu je 21. kolovoza otišao u Beograd, ali taj posjet nisu ni potvrdili niti demantirali dužnosnici u Srbiji i SAD-u.

Burnsov posjet Prištinu dolazi u trenutku kada je američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier rekao da je njegova zemlja izazvana u nekoliko aspekata od strane Vlade Kosova, koju vodi Albin Kurti.

SAD i druge zemlje međunarodne zajednice kritizirale su neke odluke i akcije koje je nedavno poduzela Kurtijeva vlada, a koje su ocijenjene kao "jednostrane" i "nekoordinirane".

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a zatražilo je od Kurtijeve vlade da se vrati "konstruktivnom i bliskom angažmanu" s Washingtonom, Europskom unijom i NATO-om, dok Washington također zahtijeva da kosovske institucije ne puštaju u promet most preko rijeke Ibar, pozivajući se na zabrinutost za sigurnost. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...