MERCEDES SMANJUJE PROIZVODNJU S KLASE: U prvom kvartalu prodaja je iznosila 16.900 primjeraka, što je manje za,,,

(...) čitavih 37 posto

  • Auto

  • 22. Avg. 2024  22. Avg. 2024

  • 0

Mercedes je primoran prvi put ukinuti jednu smjenu u proizvodnji.

S klasa je više od ikone automobilskog luksuza. Dugo doživljavana kao najbolji automobil na svijetu, Mercedesova S klasa bezbrižno je vladala globalnim tržištem luksuznih limuzina. A onda su stigla krizna vremena s ogromnim promjenama u autoindustriji. 

S elektrifikacijom i SUV manijom, ponuda se proširila na električne i SUV izvedbe, ali ni to nije pomoglo u pozicioniranju na tržištu, posebno u mjeri koju je Mercedes planirao i želio. "Pad" prodaje je ove godine toliki da se u pitanje dovodi cjelokupna filozofija koju predvodi Ola Källenius, prvi čovjek kompanije, a to je da Mercedes bude isključivo luksuzna marka.  

U prvom kvartalu prodaja S klase iznosila je 16.900 primjeraka, što je "pad" od čak 37 posto, prenosi Automobilwoche.

Podaci za drugi kvartal nisu obavljeni. Međutim, gleda li se kombinirana prodaja modela S klase, EQS, EQS SUV i GLS-a, pad iznosi i dalje ogromnih 23 posto. 

Mercedes je sada primoran povući nepopularne poteze. Prvi je ukidanje jedne smjene u tvornici Factory 56 u Sindelfingenu.

Prema pisanju njemačkog magazina, tvornica već mjesecima radi smanjenim kapacitetom zbog oštrog pada prodaje.

Mercedes radi užurbano na faceliftu S klase, koji usprkos povećanim troškovima neće vratiti coupe i kabrio izvedbu na tržište.

Očekuje se da bi redizajnom S klasa mogla popraviti tržišnu poziciju. 

Automobilwoche citira dobavljača dijelova interijera koji kaže da je smanjenje proizvodnje S-klase "katastrofa". Promjena rada u jednoj smjeni u pogonu u Sindelfingenu stupit će na snagu nakon godišnjeg odmora u kolovozu.

Predstavnik Mercedesa kaže da će neki od radnika dobiti druge zadatke vezane uz proizvodnju u tvornici gdje se također proizvodi potpuno električni EQS.

BMW je u istom razdoblju zabilježio porast prodaje za modele serije 7 i 8, i to od 11.4%, s 30.449 prodanih primjeraka u prvoj polovini godine. Audijev D segment je pao za 16.5 posto, na tek 8487 prodanih primjeraka. Prodaja velikih Audija je u prvoj polovini ove godine iznosila tek 5788 primjeraka, što je pad od čak 46 posto. 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...