RIGOROZNO: Vozač kažnjen sa 200.000 maraka, napravio je naizgled banalan prekršaj…

Ipak, kao dodatnu  lekciju sud mu je izrekao novčanu kaznu.

  • Auto

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Svi oni koji voze kroz Švicarsku trebai bi se strogo pridržavati svih pravila (kao, uostalom, i u svim krajevima svijeta) – jer se Švicarci apsolutno ne šale kada su u pitanju prekršaji. Švicarska je posebno poznata po ogromnim kaznama za prekoračenje dopuštene brzine. Ali i drugi prijestupi su skupi.

Švicarski mediji izvještavaju da će kršenje pravila na autocesti skupo stajati milionera. Navodi se da je 58-godišnjak očigledno vozio preblizu automobilu ispred sebe na A1 u blizini Köllikena u kantonu Aargau u martu 2023. Državno odvjetništvo tereti muškarca da pri brzini od 110 do 120 km/h nije održavao razmak od vozila ispred sebe. Policijska video snimka se proteže na udaljenosti od 2,4 kilometra, a udaljenost su službenici procijenili na osam do dvanaest metara – pri ovoj brzini propisano je oko 60 metara.

U prvom stepenu sud ga je proglasio krivim i osudio milionera na uvjetnu kaznu od 98.500 franaka. To bi bila protuvrijednost od oko 105.000 eura. Iznos se temelji na  primanjima kažnjenika, koja su procijenjena na 1,7 miliona franaka neto zarade godišnje. Iznad određene težine prekršaja, Švicarska više ne obračunava fiksne novčane kazne, već se ona temelji na individualnom dohotku. Uvjetna kazna stupa na snagu tek ako ga se u roku od dvije godine uhvati u sličnom prekršaju. Ipak, kao dodatnu  lekciju sud mu je izrekao novčanu kaznu od 15.000 franaka (oko 16.000 eura).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...