FOREIGN POLICY ANALIZIRA: Može li Izrael zaista odvratiti Hezbollah?

Neki tvrde da je situacija sa Hezbollahom kakva je bila prije Potopa al-Aksa možda najbolji scenarij za Izrael...

  • Svijet

  • 22. Avg. 2024  

  • 0

Prvi put nakon dugo vremena, strah od mogućnosti izbijanja novog sukoba između Izraela i Libana postao je vjerovatniji nego ranije, napisala je Anchal Vohra u svom analitičkom članku u američkom časopisu Foreign Policy.

Kolumnistica časopisa je primijetila da su Libanci počeli da gomilaju osnovne potrepštine, kupuju hranu, gorivo i pelene u velikim količinama.

Neke zapadne zemlje stavile su svoje snage u pripravnost za evakuaciju svojih državljana iz Libana, dok su druge pozvale svoje državljane da napuste zemlju dok još uvijek ima komercijalnih letova za one koji žele putovati.

Kolumnistica je istakla da izraelski borbeni avioni lete nisko u libanskom zračnom prostoru, probijajući zvučnu barijeru i razbijajući prozore, dok je izraelski dron emitirao poruku na arapskom jeziku u kojoj se pozivaju stanovnici grada Bint Jbeil na jugu Libana da se okrenu protiv Hezbollaha.

U Libanu postoji konsezus oko toga da je izbijanje sveobuhvatnog rata s Izraelom postalo vjerovatnije nego bilo kada od izraelske agresije na Liban 2006. godine, navodi se u članku.

Možda nije najbolja strategija

Prema članku, rat možda nije najbolja strategija okupatorske države ako joj je cilj trajno odvraćanje.

Neki tvrde da je situacija sa Hezbollahom kakva je bila prije Potopa al-Aksa možda najbolji scenarij za Izrael jer je većina pograničnih područja bila mirna od 2006. godine, kako kaže kolumnistica, prenosi Al Jazeera.

Ali, u isto vrijeme, Hezbollahova opozicija u Libanu je rasla jer je njegov savez s Iranom izazvao nezadovoljstvo saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, čiji su građani, prema navodima u članku, među najvećim investitorima u Libanu, a ogromna eksplozija koja se dogodila u luci u Bejrutu 4. augusta 2020. razljutila je širu javnost.

Prema analitičkom članku, jedna od strategija koju Izraelci sada razmatraju je da ograniče svoje napade na područja pod kontrolom Hezbollaha na jugu Libana, jedno predgrađe Bejruta i dolinu Bekaa. To bi, prema mišljenju kolumnistice, dodatno narušilo ionako narušenu ekonomiju Libana.

Plan za odvraćanje

Međutim, primarni strateški cilj je potiskivanje Hezbollahovih šiitskih pristalica ka drugim dijelovima zemlje zasnovane na sektaškim ravnotežama, što prijeti pogoršanjem tenzija u društvu, navodi autorica članka i dodaje da Izraelci vjeruju da pomoću ovog plana Hezbollah može biti odvraćen iz samog Libana.

Citirala je Erana Lermana, bivšeg zamjenika savjetnika za sigurnost Izraela, koji je rekao: „Zabrinut sam za šiite. Mnogi žele da izravnaju račune s Hezbollahom od eksplozije u luci u Bejrutu i od ubistva sunita tokom rata u Siriji.“

Lerman je rekao da Izraelci nemaju ništa protiv libanskog naroda. Čak i ako izbije rat velikih razmjera, Izrael će pokušati „ne napadati libansku infrastrukturu i tražiti ljude s kojima možemo raditi na terenu“, odnosno, stranke koje se suprotstavljaju Hezbollahu u Libanu.

Teško naoružan

Autorica članka tvrdi da je protivljenje Hezbollahu, čak i među nekima u šiitskoj zajednici, posljednjih godina sve glasnije zbog pada vrijednosti libanske valute, ekonomske krize u zemlji i smrti više od 200 ljudi u eksploziji u luci u Bejrutu.

Kaže da nije sigurno kako će Libanci reagirati kada se suoče sa izraelskim neprijateljem, kako smatraju neki analitičari, napominjući da strategija Izraela – koja se oslanja na unutrašnju opoziciju i traženje lokalnih saveznika – može uspjeti, ali i ne mora, ako se Libanci okupe oko Hezbollaha nacionalno se solidarišući s njim.

Međutim, najveći razlog koji spriječava Libance da se pobune protiv Hezbollaha, autorica pripisuje tome što je teško naoružan i ima „posvećenu“ vojsku pristalica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...